Dokumentärfilm, intensivkurs

Plats Stockholm

Lär dig skapa berättande dokumentärfilm under professionell ledning. Pröva på att arbeta med film som verktyg för berättande. Förmågan att berätta med film och att kunna få ut sin berättelse är fokus för utbildningen.

Boka kursen nu

Mål

Målet är att du som går kursen ska få grunderna i de verktyg och kunskaper som krävs för att kunna presentera och producera egna dokumentärfilmer. Praktik, produktion och utvärderingar är hörnstenar i utbildningen. Det innebär att kunskap och information som lärs ut under lektioner omsätts i övningar och produktioner. Målet för utbildningen är också att lära ut hur man realiserar ett filmprojekt. Detta är ofta den största utmaningen: Att hitta finansiering för sin film, att sälja in idén till någon som vill betala för att den ska bli gjord. En glimt av entreprenörskap, presentationsteknik och marknadsföring är en del av innehållet i utbildningen.

Målgrupp

Du bör ha ett intresse för rörlig bild och kanske har du ett par idéer som du önskar få handledning att komma vidare med.

Förkunskaper

Du har god förmåga att arbeta med olika program i Windows- eller macOS-miljö.

Innehåll

Intresset för dokumentärfilm har vuxit stort på senare år och har gett höga tittarsiffror både i TV och på bio. Alla kan filma och alla gör det också. Dagens smarta telefoner är vår tids mest använda filmkameror. De flesta publicerar regelbundet filmer i sociala medier. Och tekniken har kommit ifatt. De flesta stillbildskameror och telefoner har idag bättre filmkameror än de som användes i TV-produktion för tjugo år sedan. Att vara en bra filmare handlar framför allt om att kunna hantera sin utrustning och att man har de kunskaper som krävs för att med film kunna berätta en historia som engagerar människor.

Kursmoment

  • Manusarbete
  • Inspelningsplanering
  • Kamera- och ljudteknik
  • Intervjuteknik
  • Redigering i Adobe Premiere Pro CC
  • Anpassning till olika visningsplattformar på tex webben

Material

Filmutrustning och Mac-datorer finns på plats.

Undervisningsform

Under utbildningen arbetar vi i små grupper om, tre till fyra deltagare i varje. Vi kommer att arbeta med enkel men utmärkt inspelningsutrustning och vi redigerar på Mac. Det går också bra att ta med egen laptop om du har Windows/macOS med senaste version av Adobe Premiere Pro CC.

Datum

Kursen går mellan kl.10-17 måndag-fredag under vecka 44.

Kursledare

Kursledare är Emmybelönade dokumentärfilmaren Mikael Agaton. Mikael arbetar sedan tjugo år med dokumentärserier för svensk och internationell television. Han arbetar också med produktion av korta filmer för användning på webben där målet är att nå stor spridning.

Kommentarer från tidigare deltagare

”Mikael var en mycket engagerad lärare. Rolig och positiv och kunnig.”

”Mikael är en mycket professionell och entusiasmerande lärare. Den roligaste och mest utvecklande kurs jag har varit på!”

Om Covid-19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna och salstorlek så att deltagarna inte är för nära varandra.

Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. Vi uppmanar även deltagare i riskgrupper att avstå ifrån deltagande i våra kurser.

För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Kursledare

Mikael Agaton

Kursledare är Emmybelönade dokumentärfilmaren Mikael Agaton. Mikael arbetar sedan tjugo år med dokumentärserier för svensk och internationell television.

Han arbetar också med produktion av korta filmer för användning på webben där målet är att nå stor spridning

Mikael Agaton

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
01 nov 2021 - 05 nov 2021
Må 10:00 - 17:00
Ti 10:00 - 17:00
On 10:00 - 17:00
To 10:00 - 17:00
Fr 10:00 - 17:00
Tillfällen
5
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
40
Kurs-ID
1100721
Pris
5975 kr