Om Folkuniversitetet

Folkuniversitetet bedriver folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige. Vår idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Kunskap förändrar.


Folkuniversitetet är verksamma inom många områden och alla kan utvecklas hos oss oavsett om man vill byta karriär eller utveckla sin konstnärliga ådra. Genom utbildning hjälper vi våra deltagare att växa som människor; alltid personligt, ibland också karriärmässigt. Vi gör det genom att inspirera, förstå och ha förtroende för deras egna drivkrafter att lära sig.

Det fristående och universitetsanknutna studieförbundet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa, fackliga och kommersiella särintressen.

Folkuniversitetet växte fram ur universitetsvärlden under 1930- och 1940-talen. Allt började med universitetsstudenter som höll kurser och föreläsningar inom språk, historia och litteratur för allmänheten. Än i dag har vi ett nära samarbete med universiteten.

Vi uppbär statsbidrag för de delar av verksamheten som är folkbildningsarbete.

Ladda ner broschyr: Fakta om Folkuniversitetet

Gå till Folkuniversitetets årsöversikt 2023