Korta vägen snabbspår gjorde mig klokare

I drygt ett års tid har snabbspår med ekonomiinriktning genomförts i Västerås i nära samarbete med Mälardalens Högskola och Arbetsförmedlingen. Alla studier har skett på distans och deltagare har kommit från hela Sverige. En av deltagarna som i oktober har avslutat första delen hos Folkuniversitetet är Alena Verveda.

Deltagare korta vägen snabbspår Västerås

En efter en ansluter sig deltagarna till den digitala lektionen. Böckerna Form i Fokus C och Akademiskt Läsande och skrivande ligger uppslagna på skrivbord och köksbord där studierna sker. Läraren Maria Whebe Hayrapetian är väl förberedd vid sin arbetsplats i Västerås och hälsar alla välkomna och lektionen startar.

 

Många moment ska hinnas med under de 10 veckor som svenskundervisningen ska ske som förberedelser inför distansstudier i ekonomi på Mälardalens Högskola.

Vi möter en av deltagarna 33-åriga Alena Verveda boende i Sölvesborg i södra Sverige. Alena kom till Sverige från Sankt-Petersburg i december 2017 det vill säga för nästan 4 år sedan och har en utbildning inom ekonomi och därutöver arbetslivserfarenhet inom administration, redovisning och formgivning.

I februari 2018 födde hon sitt första barn och var vid den tidpunkten redan inskriven på distanskurs i SFI.

  • Jag ville så gärna lära mig språket, det är ju faktiskt den rakaste vägen till det svenska samhället. Min största motivation var att förstå mina svärföräldrar och kunna kommunicera fritt med min man och mina barn.

 

Innan Alena blev klar med SFI fick hon veta att det fanns en kompletterande utbildning för ekonomer, en utmärkt bas för arbetssökande med utländsk bakgrund. Dock fanns utbildningen år 2018 endast på campus, nämligen Mälardalens Högskola i Västerås. Pandemins negativa påverkan är ju synlig för oss alla, men för Alena blev pandemin positiv. Den kompletterande utbildningen fanns nu på distans!

  • Att kunna förstå den svenska lagstiftningen och det svenska skattesystemet utan att flytta till en annan stad. Jag tvivlade inte en sekund.

 

Alena förväntade sig inte mycket från den första delen av utbildningen om hon ska vara ärlig.

  • Ja, det är alltid bra att utveckla sitt språk och bygga på sitt ordförråd, men jag tyckte att behörighetskraven för utbildningen var ganska höga från början (ett godkänt betyg i Svenska på gymnasienivå, Engelska 5 och högre osv.) Varför vänta till oktober? Vi kan börja plugga på högskolan direkt.

 

När studierna började på Folkuniversitetet i augusti förändrades Alenas åsikt betydligt.

  • Vi har inte bara jobbat med grammatik och vanliga begrepp som man förväntas kunna på högskolan utan också lärt oss mycket nytt gällande redovisning, juridik och affärskommunikation. 

 

 

En duktig lärare kan skapa motivation och även upptäcka elevernas dolda talanger.

  • Jag har känt mig trygg och fri att uttrycka mina åsikter och diskutera kontroversiella moment på lektionerna hos min lärare Maria. Hon lyckades anpassa varje lektion efter just våra behov! Jag var verkligen förvånad att hon kunde så mycket om juridik och ekonomi, det räknades trots allt som en språklig kurs. Den svåraste delen för mig under min tid i Sverige var att kunna analysera mina misstag under jobbsökningsprocessen, men vi pratade även om affärskommunikations-regler på lektionerna. Jag kan ärligt säga att jag blev klokare efter kursen tack vare den miljön som skapades på lektionerna.

 

Att studera på distans är verkligen en möjlighet för många. Alena har svårt att föreställa sig hur hon annars skulle kunnat genomföra utbildningen med två små barn om den inte hade varit på distans. Familjen bor i södra Sverige närmare bestämt i Sölvesborg och det finns endast ett universitet i närområdet, men det erbjuder inte kompletterande utbildningar.

  • Det bästa delen för mig var förstås att kunna planera min tid. Ibland tog det bara några sekunder att förbereda min studieplats efter att jag lämnat barnen på förskolan. En vecka var jag på resande fot i Göteborg, och även där kunde jag delta i lektionerna. Man behöver endast ha en dator, böcker samt lite självdisciplin och motivation.

 

Alena vill också ge ett medskick till alla som läser denna artikel

  • Jag vill endast tillägga att man inte behöver vara rädd att studera och börja om sitt liv på nytt. Våra begränsningar gällande ålder, förmågan att studera och möjligheten att kombinera studierna med andra delar av livet är bara i vår hjärna. Jag kan med säkerhet säga att jag skulle söka utbildningen en gång till om det vore möjligt. Tack så jättemycket för ert engagemang och omtanke på Folkuniversitetet!

Vi tackar Alena så mycket för pratstunden och önskar henna stort lycka till på fortsatta studierna.

Text: Maria Engelfeldt