"Hade inte klarat det utan dig"

Ahmad al-Sahlei gick Folkuniversitetets grundutbildning till kontakttolk och har nu vidareutbildat sig till auktoriserad tolk.

Det hela började med att jag googlade på tolkutbildningar och sedan fastnade för Folkuniversitetets ettåriga grundutbildning. Det är bland det bästa jag gjort. Att jobba som kontakttolk är ett spännande yrke där jag får hjälpa människor att förstå hur det svenska samhället fungerar och hjälpa dem i kontakten med exempelvis Migrationsverket, socialkontor, skolan, polisen, sjukvården och rättsväsendet. Ingen dag är den andra lik.

Har utvecklats som individ

Jag känner att jag har utvecklats mycket som individ och lärt mig massor om de olika rollerna i samhället. I grundutbildningen fick vi lära oss det mesta om hur det svenska samhället fungerar, om lagar, om äktenskap, om familj. Det här är kunskaper som du måste ha för att kunna jobba som kontakttolk. Vi fick också mycket praktisk träning i olika situationer. Sedan behöver du naturligtvis även kunna språket väldigt bra och även kunna all terminologi, på båda språken – i mitt fall svenska och arabiska.

Hur mycket jobb som helst

Efter grundutbildningen läste jag vidare och är idag en auktoriserad tolk. Jag gillar friheten och att det händer så mycket olika saker på en dag. Det som också är kul är all uppskattning jag får, både från de myndighetspersoner som jag träffar och de privatpersoner som behöver hjälp. Jag får ofta höra: ”Vi hade inte klarat det här utan dig”. Och som det ser ut just nu så finns det hur mycket jobb som helst. Det känns såklart väldigt bra.

Tolkutbildningar på Folkuniversitetet