Webbredaktör – content manager, grundkurs

Plats Poppius

Du lär dig skriva för webben, publicera i cms-system (WordPress), driva trafik, jobba i sociala medier, filma och klippa video med mera. Du introduceras till Google Analytics, content marketing, sökordsoptimering, omvärldsbevakning och kriskommunikation.

Boka nu

Sista ansökningsdag: 4 september

Innehåll

På kursen får du de viktigaste grundläggande verktygen för att kunna arbeta som webbredaktör eller content manager på ett företag, myndighet eller i en organisation. Kursen passar även dig som är journalist eller kommunikatör som vill utveckla din digitala kompetens.

En webbredaktör/content manager står i centrum av den digitala utvecklingen och ska behärska en stor och variationsrik mängd arbetsuppgifter. Här får du lära dig att skriva och ta bilder för webben, förbereda och publicera material på en WordPress-sajt. Du lär dig även att driva trafik till en sajt och att jobba med sociala medier. Vi återkommer regelbundet under terminen till webbredaktörens grundläggande redskap, vi går även igenom innehållsplanering, kanalanpassning och juridik på nätet.

Ur innehållet

•Anpassa material för olika målgrupper och digitala kanaler. Sätta rubriker och skriva ingresser som fångar användarens uppmärksamhet.
•Driva trafik. Hur du får besökarna att hitta till en sajt. Hur du hittar och skapar material som gillas och delas.
•Hur du mäter trafik och utvärderar digitala satsningar.
•Sociala medier. Hur du kan få draghjälp av sociala medier för att sprida innehåll och varumärke.
•Berätta med bilder samt använda dem för att förstärka textens budskap. Hur du arbetar du med visuellt material i sociala medier.
•Webb-tv, videoproduktion och rörligt material. Filma med mobilen och lär dig klippteknik.
•Sökmotoroptimering (SEO). Hur du som redaktör får en sajt att rankas högre hos sökmotorerna.

Huvudlärare på kursen är Linda Karlsson och Felicia Welander. Vissa moment leds av andra lärare, specialiserade på ämnet. Flera gästföreläsare bidrar med fackkunskap, erfarenheter och tips. Vi kommer också att göra studiebesök hos företag som ligger i framkant inom digital kommunikation. Löpande under kursens gång publicerar du dina texter på Slussenstidning.se.

Undervisningsform

Webbredaktörkursen är en terminslång deltidskurs. Du går en dag i veckan under sammanlagt 13 veckor, totalt cirka 6 timmar i veckan. Du får återkoppling på ditt arbete från kursledare med gedigen erfarenhet av innehållsproduktion för sociala medier. Räkna med att lägga ned motsvarande antal timmar på hemarbete mellan kurstillfällena på skriv- och arbetsövningar. I undantagsfall kan gästföreläsningar och studiebesök komma att hållas på andra tider än de ordinarie lektionsdagarna; du får ett detaljerat schema i början av kursen. Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.

Kursledare

Linda Karlsson är en rutinerad redaktör och redaktionsledare med inriktning på digitala medier. Hon har lång erfarenhet av att jobba med innehållsproduktion både operativt och strategiskt, och stor vana vid att arbetsleda och av att utföra alla delar av webbprojekt – från strategiska överväganden, design och användbarhet, till sökmotoroptimering och text-, bild- och videohantering.

Felicia Welander är en uppskattad föreläsare med över femton års erfarenhet av kreativa processer, med inriktning på digitala medier. Med en filosofie magister i lingvistik och en bakgrund som skribent och copywriter har hon skapat innehåll och kampanjer för bland annat Granngården, Barncancerfonden, Telenor och Opel. Hon skriver även på sin femte roman och är ständigt aktuell med nya följetonger för ljud för Storytel Original.

Målgrupp

Du som jobbar som kommunikatör, marknadsförare, journalist, skribent eller liknande  – och till dig som vill ha en grundutbildning som webbredaktör.

Förkunskaper

Datorvana, en bärbar dator och en smartphone att fotografera och filma med. Erfarenhet och kunskap av att skriva välkomnas, men är inget krav.

Godkänd och intyg på avslutad kurs

Alla godkända kursdeltagare får ett intyg efter genomgången kurs. För att bli godkänd behöver du närvara på kursen och lämna in alla uppgifter och övningsartiklar på utsatt tid. Du får inte vara frånvarande från undervisningen mer än två kurstillfällen (16 studietimmar). Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar. Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.

Anmälningsvillkor och avbokningsregler

Omställningsstudiestöd

För dig som vill stärka din kompetens mitt i arbetslivet! Med omställningsstudiestödet kan du studera med upp till 80 procent av din lön. Läs mer om detta och hur du kan ta del av det på:  Omställningsstudiestöd 
 
Utbildningen Webbredaktör – content manager, grundkurs går en gång i veckan under en termin och motsvarar en studietakt på 20 % inklusive självstudier.

Allmän information

Kursen går av stapeln då ett visst deltagarantal är uppnått. Kurslokal på Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45.
Inga uppehåll för sport-, påsk- eller höstlov, men det kan variera beroende på hur helgerna ligger under terminerna. Du får ett schema under något av de första kurstillfällena.
Möjlighet till delbetalning finns. Om du upplever problem med att boka dig och betala online, kontakta ämnesansvarig Birgitta Wahlman Laurell – 08-7894248, birgitta.wahlman.laurell@folkuniversitetet.se. Några av våra kunder har haft tekniska problem just vid onlinebetalning. Kursen ingår i Poppius diplom

Kursledare

Felicia Welander

Linda Karlsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
20 sep 2023 - 13 dec 2023
Onsdag
Antal tillfällen
13
Första tillfället
ons 20 sep 2023 kl 09:00-16:00
 • ons 27 sep 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 4 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 11 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 18 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 25 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 1 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 8 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 15 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 22 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 29 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 6 dec 2023 kl 09:00 - 16:00
 • ons 13 dec 2023 kl 09:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
104
Kurs-ID
104812
Pris
36000 kr