Fika med forskare

Vill du träna hjärnan, få inspiration och lära dig något nytt? Gå på Folkuniversitetets populärvetenskapliga föreläsningar i Trollhättan!

Fika med forskare Folkuniversitetet Trollhättan

En av Folkuniversitetets viktigaste uppgifter är att öka intresset för all spännande forskning som görs vid universitet och högskolor runt om i Sverige. Därför samarbetar vi med universitet och andra organisationer kring populärvetenskapliga föreläsningar och samtal som riktar sig till allmänheten. Det är vi stolta över, eftersom vi tror på kunskapens kraft att öppna dörrar, vidga vyer och föra oss samman.

De flesta av Folkuniversitetets populärvetenskapliga föreläsningar och samtal är helt gratis. Under respektive föreläsning nedan hittar du information om tid, plats och eventuella kostnader.

Fika med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Högskolan Väst. Föreläsningarna arrangeras med stöd av Folkuniversitetsföreningen.

Under våren arrangeras samtaliga föreläsningar på distans.


Demokrati – en självklarhet?

Torsdag 15 april kl. 15:00

I år firar vi demokratins genombrott i Sverige. Det är 100 år sedan de första valen hölls med allmän och lika rösträtt.

Medverkande: Fredrik Sjögren, doktor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för Hållbar Utveckling vid Högskolan Väst & Fredrik Sunnemark, docent i idéhistoria och föreståndare för Mångfaldscentrum vid Högskolan Väst. De både har tidigare drivit projektet Demokratiinitiativet.

Klicka här för att boka plats


Vem får bo var?

Måndag 17 maj kl. 17:00

Bostaden och boendet har en speciell plats i den svenska välfärdsstaten. Politiken har under efterkrigstiden haft målet ”goda bostäder för alla”. Men vi ser allt mer att boendet inte är en självklarhet för alla.

Medverkande: Martin Grander, bostads- och urbanforskare, Malmö universitet

Klicka här för att boka plats


Så mår våra ungdomar i coronapandemin

Torsdag 20 maj kl. 15:00

En forskningsstudie med 1 700 ungdomar visar att majoriteten av dem upplever försämring av sin psykiska hälsa under Coronapandemin, inte minst tjejer och ungdomar som har haft distansundervisning.

Medverkande: Sabina Kapetanovic, psykologiforskare, Högskolan Väst

Klicka här för att boka plats