Glädje, gemenskap och ökat självförtroende

Senast ändrad

Sången har alltid varit viktig för Jimmy Blomqvist Larsson. Han har sjungit i körer, på bröllop och i karaokebarer. Våren 2020 peppade Jimmys fru och hennes operavänner honom att söka Folkuniversitetets operakurs – något han inte ångrat.

Fotografi på Jimmy Blomqvist Larsson. Jimmy ler och håller upp två masker.

Hur är det att gå en operakurs?– Det är en otroligt häftig känsla. Lärarna är fantastiska, och att få lyssna på och känna stödet från de andra som går kursen är oerhört skönt, säger Jimmy Blomqvist Larsson.

Är det något med kursen som överraskade dig?– Utan tvekan hur snabbt det gick från att knappt våga ta ton till att några månader senare sjunga en smäktande vacker duett med en lika vacker sopran – med något som började låta som en operaröst!

– Utvecklingskurvan har pekat spikrakt uppåt. Då menar jag inte bara för mig själv, utan för alla som varit med på mina kurser.  

Vad ni får lära er?– Förutom grundläggande sångteknik och tips på hur man ska tänka och andas, försöker vi locka fram operarösten och testa våra gränser.

– Opera är ju väldigt dramatiskt och sceniskt till sin natur så vi har fått jobba med att iscensätta det vi sjunger. Alltifrån egna arior till att sjunga duett eller i ensembler med flera andra sångare.

Vad är det viktigaste du tar med dig från operakurserna?– Glädjen och gemenskapen, men också det självförtroende som kommer av att känna att man faktiskt utvecklas.

Har du några tips till den som är intresserad av att gå en operakurs?– Våga sök! Jag tror att många som kanske sjungit i kör länge känner att det är ett för stort steg att ta – men det är det inte! Det är bara att ta mig som exempel och jag är inte ensam. Det är inte en kurs för färdiga operasångare, det är en kurs för oss som vill testa på att sjunga opera och där klimatet i gruppen är väldigt tillåtande och stöttande. Jag kan inte nog understryka hur otroligt kul och utvecklande det har varit – och fortfarande är!