Kulturföreningen Victor Jara håller liv i den latinamerikanska kulturen

Senast ändrad

Nelson Carmona Diaz kom från Chile till Sverige på 80-talet. Sedan många år leder och organiserar han studiecirklar och aktiviteter i kulturföreningen Victor Jara, som arbetar med latinamerikansk kultur i olika former. I snart 25 år har föreningen samarbetat med Folkuniversitetet.

Bild till intervju med Nelson Carmona, kulturföreningen Victor Jara.

– Samarbetet med Folkuniversitetet är otroligt viktigt för vår förening. Det är tack vare det som kan vi genomföra våra aktiviteter och studiecirklar, berättar Nelson Carmona Diaz.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
– Jag föddes 1954 i hamnstaden Tocopilla i Chile. I november 1987 flyttade jag till Sverige. Jag har fyra söner och fem barnbarn. Jag tycker om att gå på promenader, träffa folk, gå på fotbollsmatcher för att heja på IFK Norrköping och är även politisk aktiv. Jag gillar även att prata i närradio, och det gör jag varje fredag och söndag. 

Hur ser samarbetet med Folkuniversitetet ut?
– Vår förening har samarbetat med Folkuniversitetet i 25 år. Folkuniversitetet stödjer Victor Jaras kulturförenings studiecirklar, och samarbetet har fungerat utmärkt i alla år.

Vad är ni för typ av förening och vad gör ni för aktiviteter?
– Victor Jara kulturförening arbetar mycket med kultur, framför allt latinamerikansk kultur. Vi träffas och dansar folkdanser, till exempel typiska danser från hela Chile och lagar chilenska maträtter.

– En gång i månaden anordnar vi också aktiviteter för våra medlemmar, det kan vara poesi, musik och mat, eller att vi firar mors dag och internationella kvinnodagen. Vi har även olika evenemang kring kända personer som Salvador Allende som var Chiles president, poeten och sångskrivaren Victor Jara, nobelpristagaren i litteratur Pablo Neruda och revolutionären Ernesto Che Guevera. 

Vad är din roll i studiecirkeln?
– Jag är bland annat ledare för en av våra studiecirklar, som handlar om Victor Jaras liv. Där studerar vi Victor Jaras självbiografi som är skriven av Joan Jara. Vi sitter tillsammans och läser och har diskussioner om boken. Jag ansvarar också för de övriga studiecirklarna och studiecirklarnas ledare.