På Klubb LäsBar får vem som helst framföra sin text

Senast ändrad

Poesiwerken får Folkuniversitetets stipendium för Klubb LäsBar, Göteborgs enda öppna scen för textbaserad konst. Här får alla chansen att göra sina röster hörda.

Poesiwerken

Poesiwerken är ett nätverk av kulturutövare med litterär inriktning som arrangerar events, workshops och happenings. Gruppen bildades efter att några av medlemmarna varit på ett riktigt stelt litterärt event, något som gav inspiration att starta en informell litteraturscen där besökarna känner sig avslappnade.

– Vi började med Poesi i parken i Slottsskogen. Sedan startade vi Klubb LäsBar, först på Bengans, nu på Crippas café, berättar Louise Halvardsson, författare, scenpoet och medlem i Poesiwerken.

– Konceptet är enkelt. Vi har en öppen scen där vem som helst får framföra sin text. Vi bjuder också in en mer erfaren gästartist vid varje tillfälle, fortsätter hon.

Scen för allt från rap till finstämd poesi

Poesi, korta berättelser, låttexter och dagboksanteckningar samsas på scenen. Men musik är inte tillåten annat än som bakgrundsljud. Det som framförs ska vara textbaserat.

– Det finns en stark poetry slam-rörelse och många öppna scener för musik. Klubb LäsBar är den enda renodlade öppna scenen där allt från rap till finstämd bokpoesi kan mötas, säger Louise Halvardsson.

Poesiwerken tilldelas Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för att fortsätta driva och utveckla Klubb LäsBar.

– Tack vare stipendiet kan vi betala våra gästartister lite extra. Det är bra, för vi tycker inte att kulturarbetare ska jobba gratis. Det är skönt att Folkuniversitetet tror på det vi gör. Det betyder mycket för oss, säger Louise Halvardsson.

Starta en studiecirkel nu