Motiverar barn från utsatta områden

Senast ändrad

Motivera, en ideell förening som erbjuder läxhjälp till barn och ungdomar i åldrarna 9–18 år från socialt utsatta områden och familjer, får Folkuniversitets stipendium.

Motivera

– Vi startade Motivera för att vi såg att barn och ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden har dålig självkänsla och har tappat hoppet om högre studier. Vi vill ändra på det genom att inspirera och motivera till att läsa vidare, säger föreningens ordförande Ali Mohamud.

Föreningens mentorer är studenter med invandrarbakgrund som pluggar på Chalmers och Göteborgs universitet. De kommer själva från socialt utsatta områden, något som gör dem till goda förebilder.

Varje lördag erbjuder de en räknestuga i Folkuniversitetets lokaler vid Järntorget i centrala Göteborg. Här kan alla som vill få stöd i matematik och NO-ämnen. Förutom svenska och engelska pratar mentorerna språk som arabiska, dari, kurdiska och somaliska vilket gör att barnen ofta kan få hjälp på sitt eget språk.

– Bara några veckor efter att vi startade kom 50 personer som ville vara med. Nu har föreningen över 100 medlemmar och varje lördag kommer drygt 80 barn. Det visar att det finns ett stort behov av verksamheten, berättar Ali Mohamud.

Vill främja allmänbildningen och vidga synen på samhället

Motivera tilldelades nyligen Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt angelägna arbete. Erkännandet och det ekonomiska bidraget betyder mycket för föreningen.

Med pengarna vill de stärka verksamheten genom att köpa in pennor, böcker och miniräknare som underlättar läxhjälpen.

– Vi vill även dela ut priser till dem som visar engagemang och jobbar hårt och ta med barnen på studiebesök som främjar deras allmänbildning och vidgar deras syn på samhället, säger Ali Mohamed, sekreterare och kommunikationsansvarig i Motivera.

– Stipendiet är ett kvitto på att vi har lyckats nå ut och bli en legitim aktör i samhället. Det är vi glada och tacksamma över, fortsätter han.

Starta en studiecirkel nu