Artificiell intelligens och hållbar utveckling

Plats Stockholm

Artificiell intelligens förväntas medföra stora transformativa förändringar inom samhällets alla sektorer. Dessa innebär stora möjligheter i arbetet mot ett mer hållbart samhälle, men den nya teknologin kommer också med risker.

Boka kursen nu

Om distans live

Trots att Kungstensgatan/Stockholm kan nämnas som fysisk plats är detta en distans live-föreläsning som innebär att den hålls på distans i realtid, och direktsänds via Zoom. Livesändningen går inte att se i efterhand.

OBS! Anmäl dig via boka-knappen här på hemsidan. Tyvärr har vi inte resurser för att ta emot anmälningar till våra gratisföreläsningar via telefon och e-post. Tänk på att du bara kan boka en plats per person. Tack för din förståelse.

Sverige har som uttalad politisk ambition att vara världsledande inom AI samtidigt som man också har som ambition att vara ledande inom klimatomställningen. Är dessa mål förenliga? Vilka faktorer inom AI kommer att bidra till en hållbar utveckling och vilka riskerar att bidra till minskad hållbarhet, miljömässigt, socialt och ekonomiskt? Den här föreläsningen belyser AI ur ett hållbarhetsperspektiv och diskuterar hur den nya tekniken både kan främja hållbarhet och minska den, beroende på hur den används. Föreläsningen tar upp de problem som funnits kring AI hittills, såsom bias i dataset, övervakning, ägarkoncentration kring verktyg och modeller, men också exempel på hur den nya tekniken möjliggör förbättringar ur ett socialt och miljömässigt perspektiv.

Föreläsare

Adam Wickberg är forskare i miljö- och mediehistoria vid KTH och Max Planck-institutet för vetenskapshistoria i Berlin. Han arbetar med projektet Den medierade planeten: Makten över de globala hållbarhetsmålens miljödata finansierat av FORMAS. Han är redaktör för den nytukomna boken Environing Media (Routledge, 2022).

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
06 okt 2022 - 06 okt 2022
To 18:15 - 19:45
Tillfällen
1
Studietimmar
2
Kurs-ID
1140028
Pris
0 kr