Dans för Parkinson i Bagarmossen med Åsa Elowson

Plats Stockholm

Dans med Parkinson är en metod och ett redskap för att träna personer med Parkinson sjukdom.

Boka nu

Observera att kursen hålls på Bagarmossens Folkets hus, Lillåvägen 44. 

Sista minuten-rabatt!
Vi har sänkt avgiften och släpper in nya deltagare! Boka idag och dansa terminen ut för 550 kr (ordinarie pris 875 kr)!

Dans för Parkinson är en metod och ett redskap för att träna och dansa med personer som har Parkinsons sjukdom.

Metoden är utvecklad i USA av Mark Morris Dance Group, och i metoden är det professionella dansare, koreografer, danspedagoger som undervisar. Balettakademien stödjer nätverket Dans för Parkinson, och håller dansklasser av utbildade Dance for PD pedagoger.

Vad är Dans för Parkinson?

Forskning visar att dans har mycket positiva effekter för personer Parkinsons sjukdom, och andra neurologiska diagnoser som tex stroke och MS. Dansen utvecklar hjärnan och kroppens motorik, bygger självförtroende och livsglädje.

I dansen arbetar vi med fantasi, kreativitet, eget uttryck och glädje. Alla ska känna dig välkommen i dansens värld. Vi använder olika musik och dansstilar, vi leker med rytm och puls, det estetiska uttrycket och känner oss vackra och starka. Med dans tränar vi balans, rytm, dynamik, koordination, styrka och kondition. Hos oss är du dansare!

Upplägg: Vi sitter på stolar och värmer upp kroppen med mjuka rörelser. Sedan står vi vid balettstången, och går och dansar över golvet, alla övningar går att göra sittande och du dansar utifrån din dagsform. Vi övar även koreografi och förflyttning, med mycket takt och glädje. Vi avslutar sittande med nedvarvning. I dansen får man röra sig hur man vill, vi skapar en tillåtande stämning, med glädje till rörelse. Vi använder härlig musik och uttrycker oss med dans, och träffar nya vänner!

Kursen är en kortkurs på 7 tillfällen. 

Läs mer om Dans för Parkinson:

https://www.youtube.com/watch?v=bihX3Uyv4vg
https://danceforparkinsons.org

Förkunskaper: All levels

Kursledare

Åsa Elowson

Åsa Elowson är utbildad danspedagog på Danshögskolan i Stockholm och vidareutbildad vid Movement Research i New York.

Åsa har i över 25 år frilansat som dansare och danspedagog, ofta med dansimprovisation som metod och medverkat i många communitydans-projekt. Hon dansade och koreograferade i Dansgruppen Agnes i 15 år på turné med föreställningar i hela Sverige, från Ystad till Haparanda. 

Sedan 2015 har hon varit verksam i att utveckla danshälsa på Balettakademien, med Dans för Parkinson och neurodans. Åsa är certifierad Dance for PD®-lärare. Inom dans för hälsa dansar Åsa bland annat med personer som har svenska som andra språk, de med långvarig smärta och personer med psykisk ohälsa.

Åsa är numera även legitimerad fysioterapeut och har skrivit sin magisteruppsats inom danshälsa, med titeln ”Dans som befrielse från kroppsliga begränsningar - deltagarnas upplevelser av dans för personer med Parkinsons sjukdom”.

”Det finns en så stark kraft i dansen. Och glädje! Jag vill bjuda in de jag dansar med till att hitta den kraften och glädjen, och att vara i den. Jag vill möta de jag dansar med både i leken och i allvaret. Dans skapar vi tillsammans, ur lust och nyfikenhet!”

Åsa Elowson, lärare i danshälsa på Balettakademien Stockholm

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
23 jan 2024 - 12 mar 2024
Tisdag
Antal tillfällen
7
Första tillfället
tis 23 jan 2024 kl 14:00-15:30
  • tis 30 jan 2024 kl 14:00 - 15:30
  • tis 6 feb 2024 kl 14:00 - 15:30
  • tis 13 feb 2024 kl 14:00 - 15:30
  • tis 20 feb 2024 kl 14:00 - 15:30
  • tis 5 mar 2024 kl 14:00 - 15:30
  • tis 12 mar 2024 kl 14:00 - 15:30
Plats
Lillåvägen 44, 12845 BAGARMOSSEN
Visa på karta
Studietimmar
19
Kurs-ID
111657
Pris
550 kr