Digital resa guidar oss genom samtidskonsten

Senast ändrad

På distanskursen ”Samtidskonst – vad sjutton är det?” tar konstvetaren Stefie Goudaki med oss med på en digital konstresa genom världens alla museer. Kursen vänder sig till alla konstintresserade som är nyfikna och vill lära sig förstå den samtida konsten på ett lustfyllt sätt.

Stefie_Goudaki

– Vi kommer lära oss hur de olika epokerna och de olika -ismerna hänger ihop, varför konst idag blir allt viktigare när det gäller skapandet av vår identitet och vilka det är som definierar vad konst är, säger Stefie Goudaki.

Varför ska man gå din distans live-kurs ”Samtidskonst – vad sjutton är det?”
– Man ska gå kursen om man är intresserad av att lära sig förstå den moderna konstens bildspråk och om man vill få ökad kunskap om den samtida, idébaserade konsten. Men också om man är nyfiken på att ge sig ut på ett lustfyllt äventyr där man får stifta bekantskap med den fascinerande konstvärlden, som är fylld av spännande historier och upplevelser.

Idén till kursen och kursupplägget fick Stefie Goudaki under Coronapandemin, då man inte kunde resa och besöka museer fysiskt.
– Jag ville testa om man kunde ge sig ut på en digital konstresa genom världens alla museer samtidigt som man via videoverktyget Zoom kunde ta med en hel klass och guida dem runt. Hur man alltså kunde bli en typ av digital konstciceron, säger Stefie Goudaki.

Vad finns det för fördelar med att kursen är på distans?
– Fördelarna är att man får ta del av undervisningen i sitt eget hem och att man får precis samma innehåll som om man vore i ett fysiskt klassrum. Dessutom kan man, efter lektionens slut, på egen hand ta sig in digitalt på världens alla museer och njuta, uppleva och detaljstudera konstverken igen i sin egen takt, via de museilänkar jag delar med mig av till kursdeltagarna.

Stefie Goudaki har många favoritkonstnärer men om hon ska välja två så blir det Marcel Duchamp och Carolee Schneemann.
– Duchamp för hans intellektuella kullerbyttor och hans omkullkastande av definitionen konst. Och Schneemann för hennes utforskning av visuella traditioner, tabuföreställningar, kroppslighet och människans förhållande till sin sociala omgivning, säger Stefie Goudaki.

Vad tycker du är roligast med att undervisa?
– Den fantastiska kontakten man får med kursdeltagarna, den inspirerande feedbacken man får. Och glädjen som kursdeltagarna delar med sig av när de förstår hur konstens bildspråk fungerar.

Om Stefie Gouidaki
Stefie Goudaki är en erfaren projektledare inom konst- och kulturbranschen som under många år arbetat med allt från utställningsproduktion, verksamhetsledning och undervisning. Hon har en magisterexamen i konstvetenskap och en fil. kand. i Antikens kultur och samhällsliv från Stockholms universitet. Just nu undervisar hon i Konsthistoria på Folkuniversitetet.