Tar Broadway till Trollhättan

Senast ändrad

Teater Endorfin vill ta Broadway till Trollhättan genom magiska föreställningar med budskapet att man ska våga vara den man är.

Teater Endorfin Foto: Anna Sulkupuro

Teater Endorfin är en samling teater-, musikal-, dans- och sångintresserade entusiaster med den inte helt blygsamma målsättningen att ta Broadway till Trollhättan. De fann varandra för 14 år sedan och har hållit ihop sedan dess.

Den första produktionen Teater Endorfin gjorde var familjeföreställningen Askungen som sågs av många och inspirerade dem att fortsätta. Den senaste uppsättningen var 9 to 5 efter komedin med Dolly Parton från 1980.

– Vi försöker hålla oss lite originella. Vi kör inte West Side Story utan breddar kulturutbudet här i stan genom att blanda genrer och tidsåldrar, säger Josefine Johansson som är ordförande för Teater Endorfin.

Väcker frågor om värderingar och normer

Allra helst vill Teater Endorfin jobba med produktioner som väcker frågor om värderingar och normer och uppmuntrar människor att vara den man är och berätta sin historia.

– 9 to 5 är ett bra exempel. Den handlar om det där berömda glastaket och sextrakasserande chefer som inte låter kvinnliga medarbetare klättra. Den är aktuell i #metoo-tider eftersom den belyser jämställdhetsproblem som vi fortfarande har, 40 år efter att den skrevs.

Studiecirklar i samarbete med Folkuniversitetet

Teater Endorfin gör sina produktioner i studiecirkelform i samarbete med Folkuniversitetet.

– Vi är ofta 40–45 personer som arbetar med produktionerna, inklusive ljud- och ljusarbetare och musiker. Vi organiserar arbetet genom studiecirklar i till exempel dans, sång, kostym, scengestaltning, rekvisita och smink vilket fungerar riktigt bra.

– Samarbetet med Folkuniversitetet gör också att vi kan låna teaterlokalen Stormen som har en bra scen. Det är vi väldigt glada för.

Nyligen har Teater Endorfin också fått Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning som ger ett välkommet tillskott till verksamheten,

– Vi är en ideell förening där medlemmarna ofta står för kostnaderna. Stipendiet gör att vi kan fläska på lite mer och göra ännu bättre produktioner.

Eldshow och akrobatik

Vad är det då Teater Endorfin har på gång härnäst? Efter att ha fått inställda föreställningar på grund av coronakrisen har de kommit på ett roligt och kreativt sätt att hantera situationen.

– Vi planerar att göra en musikvideo med scener ur filmen The Greatest Showman med Hugh Jackman. Vi utlovar eldshow och akrobatik!

Foto: Anna Sulkupuru