Kursen ledde till chefsjobb

Senast ändrad

Jan Fridell är smått lyrisk över Folkuniversitetets distanskurs Bli en framgångsrik jobbsökare, som han gick hösten 2020. Inom loppet av några månader fick han ett eftertraktat jobb som produktionschef. Under kursen ingick coachning av kursledaren och karriärexperten Charlotte Hågård.

Porträttbild av en man i vit skjorta och svart kavaj med en tegelvägg bakom. Mannen bär glasögon och har grånat skägg och pigga ögon.

– Kursunderlaget var gediget och jag kände mig stärkt som människa ju längre kursen fortskred. Och Charlotte är en helt otrolig energiboost!

Jan Fridell, med lång erfarenhet av ledande positioner inom tillverkningsindustrin, stod plötsligt utan arbete under pandemin. Efter en tids arbetssökande började han bli frustrerad. Ingenting hände när han sökte jobb den traditionella vägen, som han ”alltid hade gjort". Efter att ha googlat och sökt på LinkedIn hittade han så småningom kursen Bli en framgångsrik jobbsökare med Charlotte Hågård.

– Jag var lite skeptisk i början, men efter att ha sökt ytterligare och kollat referenser kontaktade jag henne. Jag minns att vi hade ett ordentligt snack om allt från kostnader och kursinnehåll till min bakgrund och vad jag ville göra. Och det viktigaste: Vad skulle Charlotte kunna göra för mig?

– Jag minns fortfarande Charlottes kommentar: "Du ska inte sitta hemma och rulla tummarna. Vi fixar det här – du har ett jobb innan året är slut!" En typisk överpositiv säljare, tänkte jag inom mig. Men jag anmälde mig till kursen och ångrar inte en minut!

Vad tyckte du om kursen Bli en framgångsrik jobbsökare – Distans Live?
– Kursen i sig var mycket bra och Charlotte är en helt otrolig energiboost! Kursen gick igenom ett antal punkter: Allt ifrån en tillbakablick, en tidslinje över vad man hade gjort tidigare. Därifrån vidare till olika tekniker och kanaler för att söka jobb. Kursunderlaget var gediget och jag kände mig stärkt som människa ju längre kursen fortskred. Att kursen bedrevs på distans var inget hinder när det finns Zoom, Teams med mera. Jag "träffade" ju mina kurskamrater och Charlotte ändå!

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från kursen?
– Det jag tar med mig från kursen är hur man jobbar strukturerat och målmedvetet i ett område man absolut inte känner till. Charlotte var till stor hjälp när det gällde att behålla fokus, när det gällde coachning och när det var dags att entusiasmera deltagarna. Det märktes klart vilka styrkor hon har inom detta!

Har du något tips till andra som är intresserade av att gå kursen?
– Sitter du i samma båt och känner att det går trögt med jobbsökandet? Haka på och gå kursen! För mig var det väl investerade pengar och jag hade min anställning klar i december. Orden "innan året är slut", ekar fortfarande i huvudet.

Vad har du för framtidsplaner?
– Min egen framtid hänger ju egentligen på mig själv. Det är jag som skapar den! Just nu ser det väldigt ljust ut, men skulle omvärlden förändras till det sämre så har jag i alla fall kursen att luta mig tillbaka på!

Kort om Jan Fridell
Jan Fridell är bosatt i Nässjö. Idag arbetar han som produktionschef på Sealed Air i Aneby, som bland annat tillverkar förpackningsmaterial. Jan har även arbetat på Tetra Pak, Pilkington och Asia Pulp and Paper, både i Sverige och utomlands.