Med passion för lärandet

Senast ändrad

Margherita Sanguineti är översättare och tolk och undervisar i italienska på Folkuniversitetet i Södertälje. Lusten till lärandet går som en röd tråd genom hennes lektioner som präglas av både glädje och humor. Belöningen är att se elevernas ständiga utveckling.

Bild lärare i Södertälje.

Berätta lite om dig själv.
‒ Jag kommer från Chiavari, en turiststad i Ligurien i norra Italien, som ligger mellan Portofino och Cinque Terre. Sedan 2007 har jag jobbat som lärare i italienska som främmande språk.

Varför ska man gå just din kurs?
‒ På min kurs får man lära sig språket på ett naturligt sätt utan stress. Vi pratar mycket, redan från första lektionen. Jag vill att deltagarna ska börja kommunicera på italienska så fort som möjligt och inget är bättre än övning. Jag är en väldigt sällskaplig och livlig person och håller mina elever uppmärksamma genom att berätta anekdoter om italienska bruk och sedvänjor. Jag är inte rädd för att upprepa samma saker flera gånger, om mina elever har behov av det.

Vad är det bästa med att undervisa?
‒ Det är mitt kall att undervisa och jag gillar att få folk att förstå saker utan att påverka dem för mycket. Jag älskar också att skämta med mina deltagare och att göra lektionerna så trevliga som möjligt. De utvecklas verkligen hela tiden och jag följer dem steg för steg och är så stolt över dem! Även om jag har haft en stressig dag och är på dåligt humör när lektionen börjar, kommer jag alltid ut med ett leende på läpparna.

Vilket är ditt favoritord på italienska?
‒ Mitt favoritord är utan tvekan "struggimento", ett ord som påminner om "längtan" men som också innefattar sorg och melankoli.