Prova dig fram – du lär dig på vägen!

Senast ändrad

Hur får man sitt första jobb när man kommer till Sverige från ett annat land? Lukmon Adedokun kom till Sverige från Nigeria för två år sedan. Idag har han en fast anställning på ICA Maxi i Södertälje och trivs bättre än någonsin med både jobbet och livet.

Deltagarbild från Stöd och Matchning Södertälje.

Vägen till arbete gick via Stöd och matchning på Folkuniversitetet. Lukmons råd till de som vill komma in på den svenska arbetsmarknaden är att tro på sig själv, att vara aktiv och att se till att få in en fot på ett företag.

Sedan 5 månader är du anställd på ICA Maxi i Södertälje. Berätta lite om ditt jobb!
– Jag jobbar nästan heltid på frukt- och grönt-avdelningen och ser till att det alltid är påfyllt och snyggt för våra kunder.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Jag tycker att arbetet är roligt för att alla är så trevliga och hjälper mig att prata och förstå svenska. Jag har lärt mig mycket svenska och förstår språket väldigt bra nu. Det jag tycker bäst om, är hur mina chefer Jonas, Andreas och Tobbe behandlar mig. Jag känner mig 100% respekterad.

Vad är svårast med ditt jobb?
– Det svåraste med jobbet är att vakna på morgonen. Jag måste gå upp kl 04:30, vilket känns tufft. På helgerna går det ingen buss förrän kl 06 så då promenerar jag till jobbet. Men jag håller på att ta körkort och hoppas bli klar senast i december!

Vilka skillnader och likheter ser du mellan att arbeta i Nigeria och i Sverige?
– Jag tycker att det är bättre att arbeta i Sverige. Jag är väldigt nöjd med både mitt jobb och mitt liv i Sverige nu. Det är svårt att jämföra Nigeria och Sverige, eftersom Sverige har så pass mycket bättre arbetsförhållanden. Till exempel är det mycket mer hierarkiskt i Nigeria, och cheferna är mycket strängare. När jag började jobba i Sverige var det svårt för mig att veta vem som var chefen. Han kändes mer som en medarbetare eftersom han pratade så mycket med mig. Det skulle inte förekomma i Nigeria. Vad gäller arbetsvillkoren så är de också bättre än i Nigeria. Här arbetar man 8 timmar med drygt 1 timmes rast. I Nigeria kan du jobba 10 timmar utan rast.

Hur får man sitt första jobb? Har du något råd till andra som befinner sig i liknande situation som du var när du kom till Sverige?
– Du ska inte lyssna på negativa personer som pratar om svårigheterna med att få ett jobb. När jag till exempel berättade för vänner att jag hade fått en praktik så varnade de mig för att jag bara skulle bli utnyttjad och inte skulle få ett arbete. Men jag lyssnade inte på dem. Mitt råd är att lyssna på dig själv och tro på dig själv och följ det du innerst inne vet. Jag skulle också rekommendera att se till att få in en fot på ett företag. Prova dig fram – du lär dig på vägen. Var aktiv och ge inte upp dina drömmar!

Hur ser framtiden ut? Har du några drömmar?
– Min dröm är att arbeta inom underrättelsetjänsten i Sverige. Om 5 år har jag uppnått det mitt hjärta längtar efter. Jag kommer att vara en fri man och kan göra vad jag vill.

Om Lukmon Adedokun
Lukmon Adedokun kom till Sverige från Nigeria 2016. Idag bor och arbetar han i Södertälje. I Nigeria var han professionell fotbollsspelare på elitnivå och bodde i Lagos med sin familj. För drygt ett år sedan började Lukmon på Stöd och matchning (STOM) i Södertälje. Med stöd av sin handledare på STOM initierades ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Södertälje kommun, vilket ledde fram till en praktikplats på ICA Maxi i Södertälje. Efter fyra månaders praktik där fick Lukmon en anställning.

Coachning genom Stöd och matchning
Stöd och matchning finns till för dig som behöver intensivt och individuellt anpassat stöd i jobbsökandet. Arbetsförmedlingen beslutar om du har rätt till Stöd och matchning. Därefter kan du välja Folkuniversitetet. När du har valt oss får du ett beslut genom Arbetsförmedlingen. Vi kontaktar dig med ett startdatum då du får träffa oss. Under det första mötet gör vi en personlig planering tillsammans – sedan är vi igång!