”En ny och helt underbar kultur”

Senast ändrad

Asko Grön har gått flera kurser i japanska på Folkuniversitetet i Södertälje. Han har alltid haft ett stort intresse för Japan, men det var först inför den efterlängtade resan dit, som han började lära sig språket. Under en utflykt på den japanska landsbygden kom hans kunskaper i japanska väl till användning. "Där räcker det inte med engelska", berättar Asko Grön.

Bild för intervju i Södertälje.

Hur kom det sig att du valde att läsa japanska?
– Jag har alltid haft ett stort intresse för Japan. När jag var yngre tittade jag på väldigt mycket anime och läste en del manga. I vuxen ålder när världen kommit lite närmare i och med utvecklingen av internet, stötte jag på väldigt mycket som var tillgängligt enbart på japanska, och då ville jag kunna hänga med. Jag tog tag i saken och började ta kurser i japanska. Under flera år planerade jag att åka till Japan, och sommaren 2016 blev drömmen till verklighet. Det var också en avgörande faktor till att jag började studera japanska

Vad var det roligaste med kurserna?
– Att lära sig någonting nytt! Speciellt när man varit intresserad av det så länge. Kurserna var väldigt bra upplagda, och man lärde sig inte bara språket utan fick även en inblick i kulturen.

Vad är det svåraste med att lära sig japanska?
– Tiden och engagemanget som krävs. Att lära sig ett nytt språk är alltid en stor utmaning. Det blir ofta vad man gör det till, det vill säga ju mer du lägger ner på det, desto mer får du tillbaka. Japanska är också grammatiskt väldigt olikt våra nordiska språk, så det tar ett tag att förstå logiken. Men när man väl är inne i det så faller pusselbitarna på plats relativt snabbt

Hur har du haft användning av dina kunskaper?
– Tittandet på animeserier har ju blivit betydligt lättare. Sedan hade jag väldigt bra användning av dem när jag väl var i Japan, när vi tog en tripp ut på landsbygden, där inte engelska gick hem lika väl.

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från kurserna?
– Förutom själva grammatiken som jag har lärt mig, så tar jag med varmt hjärta med mig det faktum att jag har fått en inblick i en ny och helt underbar kultur. För att inte glömma de fina stunder vi hade tillsammans med mina kurskamrater och lärare!

Har du något favorituttryck på japanska?
– Itadakimasu! *
* Itadakimasu ("jag tar emot") betyder ungefär samma som smaklig måltid och sägs vanligtvis tillsammans innan man börjar äta. En oumbärlig fras i Japan.

Om Asko Grön
Asko Grön är 30 år och jobbar som produktsamordnare på Scania. Han har gått flera kurser i japanska på Folkuniversitetet i Södertälje, från nybörjarkursen till och med A2 del 1. Han är en relativt nybliven husägare och just nu försöker han få till sin vision om drömhuset ute i skogen.