Sök Meny

Vi lever i förnekelse

Sverker Sörlin fick tidigt insikter i globala orättvisor och skillnader. Hans egen forskning handlar om att förstå hur de har uppkommit.

Sverker Sörlin är professor på KTH, ordförande för Folkuniversitetet och en av världens ledande miljöhistoriker. Hans senaste bok handlar om antropocen ("människans tidsålder"), ett begrepp som föreslagits som namn på en ny epok i jordens utveckling. Grundtanken är att människans inverkan på jorden är så omfattande att det är motiverat att tala om en ny geologisk epok.

– Själva ordet antropocen är viktigt. Det drar uppmärksamheten till mänsklighetens stora och djupt problematiska roll i jordens utveckling. Det kan fylla en pedagogisk funktion och bidra till att vi erkänner de akuta behoven av förändring, säger Sverker Sörlin.

– Ordet fungerar som en hemsk spegel. Vi ser oss själva och att det vi gör är under all kritik. Vi lever på sätt och vis i en slags förnekelse, fortsätter han.

I filmen berättar Sverker Sörlin om sina drivkrafter som forskare, om antropocen och om de förändringar som mänskligheten måste göra för att vända utvecklingen.

För den vetgirige finns inget slut. Vill du gymnastisera hjärnan, få inspiration och lära dig något nytt? Då är du välkommen till Folkuniversitetet.

Vetenskap för alla

För den vetgirige finns inget slut. Vill du gymnastisera hjärnan, få inspiration och lära dig något nytt? Då är du välkommen till Folkuniversitetet.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Visste du att?

Färglära

Kärlek och kemi

Antropocen