Sök Meny
Yrkes-sfi för bussförare, Kristianstad

Yrkes-Sfi bussförare, Kristianstad

Yrkes-Sfi för bussförare är en arbetsmarknadsutbildning som vi gör gemensamt med Yrkesakademin. Vi lär ut yrkesinriktad Sfi samtidigt som vi ger en bussförarutbildning. Utbildningen ger dig körkort för buss D samt ett yrkeskompetensbevis som bussförare, detta gör dig anställningsbar direkt efter utbildningen.

Bussförare kör expressbuss, flygbuss, färdtjänst eller linjetrafik. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare. Att arbeta som bussförare är ett ansvarsfullt serviceyrke. Bussföraren är företagets ansikte utåt och det är viktigt att bemöta kunderna på ett positivt sätt. Bussförare är anställda vid busstrafikföretag eller arbetar som egna företagare. Bussförarutbildning är ett ansvarsfullt yrke som ställer höga krav på kunskap och skicklighet hos dig som bussförare. Du måste vara stresstålig och det är viktigt att vara tydlig när du pratar och kommunicerar.

Arbetsuppgifter

Bussförare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet kan det ingå att sälja och/eller att kontrollera biljetter och färdbevis samt att ropa ut hållplatserna. En bussförare kan också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

En del bussförare kör enbart beställningstrafik som turist- eller charterbussar i Sverige eller utomlands. Som turistbussförare lägger man upp resplan i samråd med kunden och beställer kartor eller annat material som behövs. Ofta behövs språkkunskaper i tullen och på färjorna. Vid stopp under resans gång lastar och lossar man bagage samt håller bussen hel och ren.

Hur går det till?

Utbildningen genomförs som en kombination av lärarledd undervisning, självstudier, praktiska uppgifter och arbetsplatsförlagd utbildning. Du får stöd av en Sfi-lärare under hela utbildning. Du kör buss med trafiklärare. Det är en heltidsutbildning där all undervisning, utbildningsmaterial samt proven hos Trafikverket är på svenska.

Vart leder utbildningen

Utbildningen leder till D-körkort samt övriga kvalifikationer som krävs för att arbeta inom yrkesområdet.
Det är brist på bussförare och därför finns mycket goda jobbmöjligheter.

Kurser som ingår:

  • Sfi med inriktning bussförare, 15h/v
  • Test-och kartläggning 9 veckor
  • Förarutbildning körkortsklass D
  • AUB: 24 veckor
  • Yrkeskompetensbevis grundutbildning 140 timmar
  • Mängdträning på bussbolag
  • Körning med buss på Halkbana

Totalt: 33 veckor

Utbildningskostnad

Utbildningen är kostnadsfri. Utbildningen berättigar dig till aktivitetsstöd alt etableringsersättning. Med resekostnader över 600 kr får man ersättning för utlägg för resor.

Vem får söka?

Du ska vara minst 21 år.
Du ska ha svenskt B-körkort samt god körvana
Du studerar just nu sfi på C-kurs nivå eller D-kurs nivå 
Du ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen.

Ansökan & Urval

Sista ansökningsdag är den 11/11 2019. Kontakta oss för mer info!
Startdatum den 2 december. 


Efter du fyllt i ansökan kommer den att skickas till din hemkommuns Sfi och utbildningsanordnare. 

OBS! Du måste själv också uppsöka Studie- och yrkesvägledaren i din kommun inom två veckor efter du ansökt!

Till ansökan bifogas följande:

  • Intyg/betyg från sfi
  • Personbevis, ändamål folkbokföring, högst 1 månad gammalt

Arbetsgivaren kommer att kräva ett utdrag från belastningsregister. Dock ej ett krav för att söka till utbildningen. De som är aktuella för utbildningen kallas till test-och kartläggning.

Utbildningen är ett samarbete mellan Kristianstads Yrkesakademi och Folkuniversitetet, med Jämshögs Folkhögskola som huvudman.

Informationsmöte den 6 november

Vi håller ett informationsmöte i Kristianstad på Yrkesakademien den 6/11 kl. 13.00. (Karpalundsvägen 39, busshållplats finns utanför). 

Har du frågor?

Kontakta
Bengt Bernebring
044-207648
Bengt.bernebring@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila