Silversmide - sandgjutning

Plats Stockholm

Gjut spännande föremål i silver! Sandgjutning är en gammal och förhållandevis enkel teknik med vilken du kan skapa berlocker, ringar eller andra mindre föremål i ädelmetall.

Boka reservplats

Förkunskaper

Du bör ha grundläggande kunskaper inom silversmide. Minimiålder 16 år.

Mål

Efter avslutad kurs har du lärt de olika momenten som ingår vid gjutning med silver i sandform.

Innehåll

Under kursen går vi igenom de grundläggande momenten i sandgjutning; vilka slags former som är möjliga att gjuta, hur modeller kan tillverkas, sandformens konstruktion, gjutning och efterbearbetning. 

Vid sandgjutning pressas en modell i hårt material ned i gjutsanden för avtryck. Man kan använda redan existerande intressanta små föremål eller en formgiven modell gjord för sandgjutning. Föremålet skall ha en sådan form att det går att trycka ned och sedan tas upp ur sandformen utan att avtrycket förstörs. Därefter färdigställs gjutformen, metallen smälts och hälls i formen. Modellen kan användas upprepade gånger, sandformen görs om för varje gjutning.

Undervisningsform/kursupplägg

Du skapar dina egna unika smycken under personlig handledning från kursledaren, både vad gäller design och hantverkstekniker. Gruppen består av max 6 deltagare.

Material

Materialkostnad tillkommer för silver, vax och sågblad. Materialet köper du av oss till självkostnadspris. Det betalas med kort direkt till kursledaren under kursens gång. Materialkostnaden varierar beroende på hur många smycken du hinner tillverka, samt hur stora eller små föremål du väljer att skapa. Det går bra att ta med sig silver själv att gjuta med.

Kursledare

Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

Viktig information

Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet. Vi har utsug vid varje arbetsplats men kan inte lämna några garantier.

Kursledare

Mike Årsjö

Mike Årsjö är utbildad på Konstfack där han avslutade sin femåriga masterutbildning 2012. Den konstnärliga resan började på Väddö folkhögskola 2005, på en förberedande textil utbildning. Därefter följde den ettåriga förberedande linjen inom metallformgivning på Nyckelviksskolan. Det var här nyfikenheten kring skapandet av smycken först uppdagades. Konstfack blev det självklara valet att söka till.

Efter masterutbildningen slog sig Mike ihop med en klasskamrat, Emelica Lidman, och de grundade tillsammans smyckemärket Murky. Murky befinner sig i ett gränsland mellan den konservativa smyckekonstvärlden och den evigt föränderliga modescenen. I detta gränsland skapar Mike och Emelica herrsmycken med silvrets beständighet och mörka estetik i fokus i kombination med ett gediget hantverk.

För mer information om Mike Årsjö och Murky besök. www.murky.se

Mike Årsjö

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 nov 2023 - 19 nov 2023
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 18 nov 2023 kl 10:00-16:45
  • sön 19 nov 2023 kl 10:00 - 16:45
Plats
Drottninggatan 116, 11360 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
106597
Pris
2475 kr