Glasblåsning helgkurs

Plats Växjö

Glasblåsning är ett tvåtusenårigt hantverk som många fascineras av. Är du en av dom? I hjärtat av Småland har du nu en unik möjlighet att få prova på glasblåsning och glastillverkning på Målerås glasbruk!

Boka nu

Välkommen till en lärorik helg fylld med spännande glashistoria, kreativt arbete med glasmassan i hyttan och efterbearbetning med blästring och gravering. Under ledning av Christel Krieg, även kallad hytthäxan, provar du olika tekniker av glastillverkning och får en gedigen handledning. Efter kursen har du flera egenhändigt skapade glasalster att ta med dig hem! 

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Kursen ges på nybörjarnivå till dig som vill lära dig mer och är intresserad av glas och dess historia. 

Kursinnehåll

Båda dagarna börjar med teoretisk genomgång och fika. Du får genomgång av glasets historia, säkerhet och de olika tekniker som finns. Vi gör en också löpande säkerhetsgenomgång av glashyttan där du också lär dig vad de olika sakerna är och vad de heter. Följande moment kommer att finnas med under kursen: 

 • Grundläggande teori av de olika verktygen, glasets historia och glasblåsning
 • Säkerhetgenomgång i hyttan
 • Anfångning på spik och pipa
 • Blåsa upp glaset på pipa
 • Bearbeta den varma glasmassan med hjälp av olika träverktyg
 • Välsa glaset på bläck och driva
 • Använda glasfärger, göra blåsor och kamma på glaset med gamla tekniker
 • Blästra på ditt glas
 • Gravera på den färdiga produkten

Kursupplägg

Gruppen består av max 3 deltagare. Detta för att alla ska kunna få den handledning som krävs och att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen. Det kommer bjudas på förmiddagsfika, lättare lunch och eftermiddagsfika under kursens gång. Varje dag inleds med en teoretisk genomgång, sedan kommer ni arbeta praktiskt i hyttan med glastillverkning. 

Mål

Efter kursen ska du ha fått grundläggande kunskap om de olika teknikerna som används vid glasblåsning, färglära och efterbearbetning. Du ska ha fått med dig bland annat:

 • Glasblåsning, tekniken bakom och teoretiska kunskaper
 • Säkerhetstänk när man befinner sig i en glashytta
 • Efterberabetning av glas
 • Hur glasmassan fungerar och dess egenskaper
 • Veta vad som är vad i en glashytta

Material

Allt material ingår i kursavgiften. Även fika och lunch ingår. Alla alster du tillverkar får du självklart ta med dig hem. Minst 2 blåsta produkter samt så många glasdroppar/kantareller du lyckas tillverka ingår. Glaset du har tillverkat på lördagen kan du ta med dig hem redan på söndagen, det du tillverkar på söndagen skickas till dig mot en fraktkostnad på 150kr. Du har självklart också möjlighet att hämta ditt glas på Målerås glasbruk vid ett senare tillfälle om du önskar. 

Under kursen har du som kursdeltagare även 20% rabatt på allt i shopen.

Kursledare

Kursen leds av Christel Krieg, även kallas hytthäxan. Hon är glasblåsare och har en mångårig och gedigen kunskap av att lära ut hantverket till såväl barn som vuxna.
Instagram: hytthaxan

Praktisk information

Kursen äger rum på Målerås glasbruk. Parkeringsmöjligheter finns i anslutning till glasbruket. Önskar du sova över finns det ställplatser för husvagn/husbil med möjlighet till elektiricitet brevid glasbruket. För mer info och bokning av ställplats, gå in på www.maleras.se
Även hotell och vandrarhem finns i närliggande orter så som Älghult, Nybro och Kosta.

Adressen är Mackamålavägen 7, 382 76 Målerås

OBS! Viktigt att du har långarmad tröja och byxor i bomull eller annat naturmaterial. Detta för att det är varmt i hyttan och att risken för skador skall minimeras. Du bör också ta med dig en vattenflaska då värmen i hyttan gör att du kommer behöva dricka mycket. 

 

Kursledare

Christel Krieg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Växjö

kundservice.syd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
12 okt 2024 - 13 okt 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 12 okt 2024 kl 09:00-16:00
 • sön 13 okt 2024 kl 09:00 - 15:30
Studietimmar
18
Kurs-ID
408814
Pris
5995 kr