Diplomerad Färgsättare HT-22 NYHET

Plats Stockholm

En utbildning i inredning med fokus på färg och ljus för dig som vill arbeta med färgsättning. Eller kanske behöver du ta dina nuvarande kunskaper till en ny nivå.

Boka kursen nu

Boka dig på vår kostnadsfria prova-på-föreläsning och få information direkt från kursledaren och prova på ett kursmoment. Onsdagen 25/5 kl. 17.00. Boka dig via länken nedan.

Här får du kunskaper så att du kan jobba som färgkonsult i färg- eller tapethandel, som färgkunnig och med orientering i ljussättning inom belysningsbranschen eller som inredare, möbelsäljare, formgivare, egen företagare eller liknande. Du kanske redan är i någon av dessa branscher och vill förnya eller fördjupa kunskaperna. Då kan det här vara en utbildning för dig.

Utbildningen varvar teori, med egna uppgifter och workshops. Du kan under terminens gång bygga upp din egen portfolio med uppdrag inom färg- och ljus. Du kommer att få utföra färgsättningsprojekt till olika företag, hotell och privata hem.

Vi anser att färg och ljus hänger tätt samman och därför kommer vi inte bara ta upp färgsättning med färglära, färgseende och färgkommunikation. Vi kommer också ha ett studieblock där du lär dig att föreslå rätt belysning till rätt plats. Du får kunskap i viktiga tekniska begrepp så som Lux, CRI och Kelvin samt kunskap i hur man kan analysera olika rum för att för skapa en god belysning

Vidare lär du dig att färgsätta med utgångspunkt från kundens behov, men också att hitta harmonier och att kunna göra estetiska val utifrån olika situationer och förutsättningar. Vi kommer att diskutera hur man kan förhålla sig till hållbarhet och bra funktion när det både gäller färg och ljus.

Förkunskaper

För att tillgodogöra dig kursen väl bör du ha god datorvana och kunskap i Officepaketet. Vi kommer att arbeta både digitalt och analogt. Du behöver ha egen bärbar dator för att kunna genomföra kursen.

Målgrupp

Den här utbildningen vänder sig till dig som har ett stort intresse av färg, ljus, form och design. Förmodligen arbetar du redan inom färg och måleri, belysningsbranschen eller med inredning, mode och trender eller så är du nyfiken på hur man kan jobba med färg och ljus professionellt. Kursen kan ses som ett komplement till andra form-/design- eller inredningskurser med specialinriktning mot färg och ljus.

Mål

 • Att ge en grundläggande orientering i praktiska tekniker i färgsättning, färglära & färgseende.
 • Öka förståelsen för betydelsen av färg, material och ljus och hur de hänger ihop.
 • Ge kunskap i viktiga tekniska begrepp så som Lux, CRI och Kelvin samt i att analysera olika rum för att för skapa en god belysning.
 • Grundkunskaper i att skissa, projektera och presentera en färg- och ljussättning till en kund.
 • Skapa rumslighet, mening och koncept med hjälp av färg och ljus.
 • Ge kunskaper i den kreativa processen och hur man utvecklar sin förmåga. Du får en rad praktiska färg- och ljusuppgifter som stimulerar din kreativitet.
 • Ge inblick i färgpsykologi och trender.
 • Arbeta fram din egen portfolio med tema färg- och ljus.

Undervisningsform

Utbildningen har en yrkesorienterad karaktär och är en modern utbildning där vi arbetar med programvaror och digitala verktyg. Du behöver inte lära dig alla verktygen, men får tips om vilka programvaror du kan inrikta dig på beroende på förkunskaper och bransch. Kunskap i Officepaketet är dock ett grundkrav. Linjen bygger på aktiv närvaro av dig. Vi varvar teori med praktiska övningar. Gästföreläsare har vi vid flera tillfällen med expertkompetens inom färg- och ljus, här smarbetar vi bl.a. med Jotun. Vi kommer att ha flera studiebesök bland annat på hotell. Vi rekommenderar att du avsätter några timmars hemarbete per vecka för repetition och fördjupning. Utbildningen avslutas med ett diplomarbete som bedöms.

Utbildningen ges på fredagar 10.00 – 16.00. Uppehåll v. 44 höstov.

Innehåll

 • Färgsättningskunskap, metoder och principer
 • Färglära med NCS Natural Colour System
 • Ljussättning, tekniska begrepp och analysmetoder
 • Att kombinera färg och ljus
 • Färgpsykologi och trender
 • Färgers betydelser, historik och sammanhang
Digitalt
 • 3D ritningar
 • 2D ritningar
 • Presentationsteknik
 • Moodboards
Övrigt
 • Studiebesök
 • Workshops
 • Eget case
 • Trendspaning
 • Bygga portfolio
 • Utbildningen avslutas med ett diplomarbete som efter godkännande leder till diplom.

Material

Studiebesök och en del av materialet ingår i avgiften. Utöver det tillkommer det materialkostnader. Du får en materiallista samt en genomgång av denna när utbildningen startar. Egen dator och bärbar mus med skroll att koppla till din bärbara dator krävs för att genomföra linjen.

Diplomarbete

Som avslutning på linjen genomför du ett diplomarbete. Under arbetet får du tillfälle att praktiskt använda de teorier, metoder och verktyg du har lärt dig under utbildningen. Det är inte bara det avslutande arbetet som bedöms. Vi checkar tillsammans av i fem olika block att du tillgodogjort dig det kursen vill förmedla. Skulle du missa någon gång, får du en hemuppgift att lösa. Diplom utfärdas efter utbildningens slut för de deltagare som varit närvarande minst 75 % av tiden och förutsatt att hela avgiften är betald.

Allmänna villkor

En anmälan är bindande, om den inte återtas enligt reglerna om ångerrätt. Ångerrätten innebär att kunden kan ångra sin anmälan genom att sända ett meddelande om detta till Folkuniversitetet inom 14 dagar, efter att kunden har fått en bekräftelse eller kallelse avseende anmälan. Om kursen/utbildningen har startat och kunden har deltagit vid en sammankomst, har kunden accepterat att avstå sin ångerrätt.

Våra diplomutbildningar startar endast om tillräckligt många deltagare anmält sig. När utbildningen har påbörjats är de enda giltiga skälen för eventuell avanmälan långvarig sjukdom styrkt med läkarintyg, ändrade arbetsförhållanden eller flytt från orten.

Avbokning
Avbokning måste alltid ske skriftligt oavsett anledning.

Om avbokning sker senast 14 dagar före utbildningens start debiteras ingen avgift.

Från och med 14 dagar före utbildningens start (men efter att ångerrätten har förfallit) debiteras en avbokningsavgift på 10 % av kursavgiften.

Efter utbildningens start är det ej möjligt att avboka sin plats och få pengar tillbaka, förutom vid sjukdom styrkt av läkarintyg. Övriga godkända anledningar kan vara flytt från orten eller förändrade arbetsförhållanden som inte kunde förutses när utbildningen bokades, vilket ska styrkas med intyg från arbetsgivare eller motsvarande. Vid dessa fall debiteras 10 % av kursavgiften samt en kostnad för de sammankomster som ägt rum fram till det datum intyget gäller ifrån.

Finansiering

Utbildningen går på deltid förlagd till fredagar för att kunna kombineras med arbete eller andra studier. Utbildningen berättigar inte till studiemedel.

Avgift Betalning av kursavgiften hanteras i sin helhet av vår samarbetspartner Collector Bank. Vid mottagande av betalningsinformation från Collector Bank kommer de olika alternativen för betalning som erbjuds att visas.

15 % rabatt om du går ytterligare en kurs.

Om du väljer att gå ytterligare en kurs under den termin du studerar på någon av våra utbildningslinjer får du 15 % rabatt på våra kurser inom konst, foto, konsthantverk, textil, inredning, musik och teater. Erbjudandet gäller ej avgiften för utbildningslinjer eller skolor.

Kursledare

Pernilla Ström

Pernilla Ström är inredningsarkitekt och designstrateg och har arbetat med inredning sedan 1990. Hon har en masterutbildning i estetiska vetenskaper från Stockholms universitet och kurser i arkitektur, färg och ljus från KTH och Konstfack.

Under åren har kunskaperna byggts på och blivit allt bredare. Pernilla har arbetat med de flesta nischer inom inredningsyrket och bland annat förkovrat sig i konst och hotelldesign, färg- och ljussättning och arkitekturhistoria. Hon har lång erfarenhet av färgsättning genom sitt arbete med färgkartor och koncept till företag som Svenska Bostäder, Botkyrkabyggen, SKB, Stockholmshem och Familjebostäder. Hon har inrett och färgsatt hotell, skolor och kontor

Pernilla Ström

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
09 sep 2022 - 09 dec 2022
Fr 10:00 - 16:00
Tillfällen
13
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
91
Kurs-ID
1134800
Pris
Ordinarie pris:
20750kr
Med rabatt:
15562 kr
Kan ej kombineras med andra erbjudanden.