Sök Meny
Petra Svensson

Ventilen

Hej! Jag heter Petra och vill berätta om en viktig och totalt obunden studiecirkel. Det är en liten och respektfull samtalsgrupp för sexualbrottsutsatta vuxna kvinnor, vilket betyder att alla deltagare har med sig den erfarenheten.

I Sverige begås ca. 11 sexualbrott i timmen* och det är inte alltid lätt att finna rätt stöd. Det var anledningen till att Ventilen startades 2016 och varit igång sedan dess. Ventilen togs fram i samarbete med Brottsofferjouren Sveriges lokala jour i Jämtland Härjedalen.

❓ Hur går samtalsträffarna till?
Vi pratar om allt inom denna omänskliga process - högt och lågt - och allt är okej. Vi gråter, är förbannade, uttrycker frustration. Men vi skrattar så tårarna rinner ibland också. Syftet med gruppen bestämmer en själv, men grundsyftet är att Ventilen ska funka som ett forum med förstående själar. Trots att vi alla har olika erfarenheter med oss så är det mycket vi kan känna igen oss i när en annan deltagare berättar.

Vi brukar gå en runda och stämma av läget hos deltagarna, och givetvis är det okej att passa om det känns rätt. Vi har alltid saker att prata om, vi ställer följdfrågor när det är okej, vi tipsar varandra om bra verktyg som funkar för en själv och så vidare.

Start 2020-02-06 och vi träffas varje torsdag kl. 18 så länge inget annat bestäms. Deltagarna i gruppen har möjlighet att påverka detta.

❓ Vad säger deltagarna?
¤ Det är så skönt att äntligen prata till öron som förstår.
¤ Det är häftigt att vi kan ha tunga samtal under kvällen men skrattar alltid tillsammans innan vi går hem.
¤ Modet denna grupp utstrålar gör att jag själv blir lite starkare.
¤ Ibland mår jag så dåligt att jag inte vill gå iväg, men när vi träffats har det alltid känts bättre.

Vi är medvetna om att det kan vara svårt att ta kontakt med oss gällande detta, men jag vill skicka med tanken att gruppen endast består av deltagare som vill ta tillbaka sitt egenvärde igen. En liten bit i taget. Det kan också vara bra att veta att gruppen kommer att hållas liten, för att vi alla ska komma till tals och våga prata.

❓ Vill du vara med?
Jag jobbar på Folkuniversitetet och det är till mig du skickar e-post om du är intresserad av samtalsgruppen. Du är även välkommen att höra av dig om du vill veta mer innan du bestämmer om du vill gå med i gruppen. Det är en självklarhet att jag inte sprider information om vilka som hör av sig till mig! Skicka ett mail till mig 

Hälsningar,
Petra


*Källa: Novahusets hemsida: www.novahuset.com (föreningen mot sexuellt våld)

En kortare länk till denna sida: www.folkuniversitetet.se/ventilen/ (ifall du känner någon som skulle behöva besöka sidan)

Har du frågor?

Kontakta
Petra Svensson
petra.svensson@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila