Vi behöver er!

Som utbildad drifttekniker har du goda möjligheter att få ett jobb i en framtidsbransch. Det säger Mikael Malm, driftchef på Skoghalls Bruk.

Intervju med Mikael Malm

Berätta om vad du jobbar med.

Jag jobbar som driftchef för sodapanna och indunstning på Skoghalls Bruk. I min tjänst ingår både personalansvar och tekniskt ansvar för de båda avdelningarna. Vi arbetar tillsammans i team för att lösa processrelaterade störningar, optimera driften och har alltid varandras säkerhet i fokus. Skiftgående operatörer står i centrum i vår organisation och till hjälp har de den övriga organisationen. Mitt arbete går ut på att bygga en grupp som trivs tillsammans och har kompetensen att klara av det komplicerade arbetet.

Varför har du och ditt företag valt att engagera er i YH-utbildningen till Drifttekniker?

Vi ser ett stort behov av ny arbetskraft i framtiden och tycker att det är en viktig del i vår egen utveckling att vara med och påverka vad våra framtida medarbetare lär sig när de utbildar sig. Att vi får träffa eleverna ute hos oss på LIA är givande både för dem och oss som arbetsgivare. Det engagemang vi har i utbildningen ger oss otroligt mycket tillbaka, inte minst i form av flera lyckade rekryteringar av tidigare elever!

Hur ser rekryteringsbehovet ut i din bransch?

Vi har en generationsväxling framför oss och det är en stor utmaning att hitta nya medarbetare som är duktiga och intresserade. Rätt utbildning är en bra grund och genom LIA får vi möjlighet att lära känna potentiella medarbetare inför en eventuell rekryteringsprocess senare. Större företag som vi har alltid behov av att anställa och vi ger en bra trygghet med stora möjligheter att vidareutvecklas i framtiden.

Vad är fördelen med yrkeshögskolan jämfört med andra utbildningsformer?

Utbildningens innehåll styrs av ledningsgruppen som har representanter från ett stort antal företag i branschen. Det säkerställer att eleverna får den kunskap som krävs för att klara av komplicerade arbetsuppgifter i den moderna industrin. Möjligheten att lägga en del av sin utbildning ute på arbetsplatser genom LIA ger eleverna en bättre förståelse för hur det är att arbeta hos oss, och det ger företagen en chans att lära känna eleverna som går utbildningen.

Vad skulle du vilja säga till de som funderar på att gå utbildningen till Drifttekniker?

Vi behöver er! Den viktigaste tillgången för oss är just du som funderar på att börja studera till drifttekniker. Vi erbjuder en modern, utvecklande, varierande och utmanande yrkesroll som blandar traditionell industri med högteknologisk teknik. Verkar det spännande och du tror att du skulle trivas med att arbeta i team kring exempelvis problemlösning och driftsoptimering så är det här utbildningen för dig. Det är både intressant och spännande att se hur eleverna utvecklas och blir kompetenta drifttekniker efter bara två år. Dessutom finns det goda möjligheter till ett nytt jobb i en framtidsbransch!