Stort plus med all praktik

Caroline Elverkrans utbildar sig till Drifttekniker, kraft- och värmeproduktion på Folkuniversitetet i Karlstad.

Caroline Elverkrans går en YH-utbildning till Drifttekniker på Folkuniversitetet i Karlstad

Varför valde du att gå en YH-utbildning?

Jag ville ha en utbildning som ledde till arbete, och som inte innebar många år av studier. YH är ju bara två år och inriktat mer specifikt mot ett yrke där det finns behov av arbetskraft. Jag valde då YH för att få en större chans till arbete efter studierna. Ett stort plus är också att man har så mycket praktik under utbildningen, det bidrog också till stor del till att jag valde just YH.

Varför valde du just den här utbildningen till Drifttekniker, kraft- och värmeproduktion?

Jag trillade in på just den här utbildningen av en slump. Jag hade googlat efter yrkesutbildningar i och runt Karlstad och hittade några olika utbildningar. Den här fångade mitt intresse, så jag sökte och kom in. Jag hade ingen aning om vad en drifttekniker gjorde när jag sökte in, mer än att det handlade om energiproduktion. Det klarnade mer när utbildningen började, och intresset bara växte.

Vad tycker du är bra med din utbildning?

Jag gillar att den är så inriktad på ett specifikt yrke och att vi har lärare som själva jobbar i branschen. De har koll på hur branschen ser ut och vad som är aktuellt just nu, vare sig det gäller det tekniska eller aktuella miljöfrågor. Att hela utbildningen också är framtagen av branschen gör att man håller kurserna aktuella utifrån det behov som finns där ute just nu. Man har också väldigt mycket praktik under utbildningen, en gång per termin så totalt fyra praktiktillfällen, vilket gör det lättare att koppla samman det teoretiska och det praktiska.

Hur ser du på utbildningens inslag av lärande i arbete?

Jag tycker det är jättebra att man får chans att ha mycket LIA, det gör att man får en mycket bättre koppling till det man läser och förstår hur allting funkar. Många av de som pluggar kommer från helt andra branscher och yrken, då hjälper LIA:n till väldigt mycket eftersom man får en bättre bild av yrket och vad man vill göra när man blir klar. Det är också ett väldigt bra sätt att knyta kontakter på och vill man kan man vara på olika ställen varje LIA-period.