Frågor och svar om studiecirklar för arbetssökande

Vad är en studiecirkel för arbetssökande?

En studiecirkel för arbetssökande är en utbildning för personer som har kort utbildning eller är långt från arbetsmarknaden. Målet är förbättra deras möjligheter att få jobb genom utbildning eller validering.

Vad är validering?

Validering är en strukturerad bedömning och värdering av kunskaper och kompetenser som en person har.

Hur lång är en studiecirkel för arbetssökande?

En studiecirkel för arbetssökande ska vara minst 30 men inte mer än 50 studietimmar.

Vilka målgrupper riktar den sig till?

Den riktar sig främst till kortutbildade personer och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi har hittills haft mycket fina resultat då vi jobbat med utrikesfödda kvinnor. Kurserna kan anpassas efter lokala behov.

Vad är målet?

Målet är att nå relevanta målgrupper och stärka deras position på arbetsmarknaden genom fokus på svenska, arbetsliv och digitalisering.

Vilka kurser har genomförts?

Exempel på kurser som har genomförts är "AI och digitala verktyg för jobbsökning", "Engelska för särskilda yrkesgrupper" och "Intensivkurs svenska för yrkeslivet".

Vilka kurser skulle kunna genomföras?

Exempel på kurser som skulle kunna ges är "Aktiv fritid och hälsa", "Muntlig kommunikation" samt "Självförtroende, jobbsökande och intervjuteknik".

Vilka koncept finns för studiecirklarna?

Folkuniversitetet har fem grundkoncept:

  • Lärande genom barnen
  • Se möjligheter inte hinder
  • Skolkonceptet
  • Skolkonceptet på distans
  • Framtiden inom räckhåll

Kontakta oss så berättar vi mer om koncepten.

Hur samarbetar Folkuniversitetet med kommuner?

Folkuniversitetet samarbetar med kommuner genom olika projekt och aktiviteter, till exempel:

  • Norrköping: Deltagare i projektet SKISS är med i studiecirklar. Projektet har som mål att stötta personer som har svårt att närma sig arbetsmarknaden.
  • Gislaved: Deltagare på arbetsmarknadsenheten deltar i kommunens aktiviteter som svenska för invandrare (sfi) eller praktik. De kan också gå studiecirkel i kursform med yrkessvenska.
  • Malmö/Lund/Helsingborg: Folkuniversitetet har sfi i egen regi. Deltagarna läser intensivkurser i svenska med särskilda fokusområden.

Hur finansieras kurserna?

Studiecirklar för arbetssökande är en del av folkbildningen och finansieras genom folkbildningens statsbidrag. Kurserna är kostnadsfria för deltagaren, förutom eventuellt studiematerial.