Antagningsordning för grundutbildningen till kontakttolk
Läs mer om hur antagningen till grundutbildningen går till, från ansökan till kursstart.
Ansökan
Ansökan till utbildningen görs via ett formulär på Folkuniversitetets hemsida under den angivna ansökningsperioden. Den sökande ansvarar för att bifoga handlingar som styrker behörighet till utbildningen.
Förkunskapskrav
För att vara behörig till utbildningen krävs följande:
- Gymnasieexamnen från 3-årig svensk gymnasieutbildning eller motsvarande (ex folkhögskola). Utländska betyg ska vara validerade av UHR.
- Godkänt betyg i Svenska 2/Svenska B (eller Svenska som andraspråk 2/B) eller Svenska SVESVE02/SVASVA02 (för betyg efter 2013)
- Mycket goda kunskaper i tolkspråket, styrkta genom slutbetyg från gymnasiestudier på tolkspråket eller godkänt resultat på tolkspråksdelen i urvalsprovet.
Om du saknar formell behörighet kan vi bedöma din reella kompetens baserat på annan utbildning eller yrkeserfarenhet. Läs mer om detta på vår hemsida. Vid bedömning av reell kompetens i svenska genomförs en intervju samt en prövning via delar av urvalsprovet.
Sökande som redan har läst delar av tolkutbildningen och vill komplettera behöver bifoga kursbevis på avslutade kurser. Validander som vill komplettera kurser ska bifoga sitt slutprotokoll från valideringen.
Efter ansökan
Språkgrupper
Efter avslutad ansökningsperiod bedöms vilka språk som blir aktuella för urvalsprov baserat på antal sökande och tillgång på handledare. Antalet platser per språk kan variera beroende på efterfrågan och pedagogiska överväganden. Minimikravet är 3 deltagare för små språk och 5 deltagare för stora språk, enligt riktlinjerna från MYH.
Urvalsprocess
Alla som ansökt i tid och styrkt sin behörighet eller lämnat in tillräckliga handlingar för bedömning av reell kompetens kallas till urvalsprov. Övriga sökande hänvisas till andra skolor om språket erbjuds där. Ansökningar där handlingarna kommer in efter sista ansökningsdag kategoriseras som sena ansökningar.
Urvalsprovet
Urvalsprovet tas fram och genomförs i samverkan med andra utbildningsanordnare, och provet kan endast genomföras hos en anordnare per antagningsomgång. Provet består av en skriftlig del som genomförs på plats, och en muntlig del som genomförs digitalt.
Alla sökande som gjort en komplett ansökan inom ordinarie ansökningstid erbjuds prov enligt följande:
- Sökande som bedömts behöriga i alla ämnen erbjuds urvalsprov.
- Sökande som saknar behörighet i tolkspråket erbjuds urvals/behörighetsprov, där delarna som rör tolkspråket blir behörighetsgrundande, och totalpoängen blir bas för urval.
- Sökande som saknar behörighet i svenska och genomgått validering av reell kompetens erbjuds behörighets/urvalsprov där delarna som mäter svenskan blir behörighetsgrundande.
Den som inte kan delta på det skriftliga provet på det datum som erbjuds initialt kan anmäla sig till att göra provet senare om ett sådant tillfälle erbjuds.
Återkoppling och kallelse till nästa del
Efter avklarat skriftligt prov skickas erbjudande om muntligt prov till de som nått godkänd nivå på alla delar av provet. De redan behöriga sökande som inte presterat på tillräckligt hög nivå för att bedömas klara utbildningen informeras om detta, och får själva välja om de vill tacka ja till muntligt prov eller avbryta ansökan. Underkända på behörighetsprovet meddelas resultatet och går inte vidare till muntligt.
Samma ordning för feedback och kallelse till nästa del gäller för de som har förhinder på första skriftliga provtillfället, och därför börjar med muntligt prov.
Efter urvalsprovet tilldelas platser baserat på uppnådda poäng. Sökande med reell kompetens tas med förutsatt att de blivit godkända på de delar av provet som mäter behörighet. De som erbjuds plats måste tacka ja innan angivet datum. Övriga erbjuds att tacka ja till reservplats. Om platser inte fylls, erbjuds den som har högst poäng på reservlistan platsen i aktuellt språk. Den som sökt utbildningen inom ordinarie ansökningsperiod och som erbjudits möjlighet men inte genomfört samtliga delar av provet innan angiven tid för beslut om antagningsbesked kategoriseras som sena ansökningar. Dessa ges möjlighet att slutföra provprocessen om plats bedöms finnas i språkgruppen.
Om grupperna inte fyllts när ordinarie sökande erbjuds plats kan sen antagning ske löpande fram till kursstart. Muntliga prov genomförs då tills antalet bedöms tillräckligt för att fylla gruppen. De som går vidare från muntliga prov erbjuds skriftligt prov i samband med uppstarten av utbildningen. De platser som då finns tomma i resp grupp tillsätts utifrån urvalspoängen.
Komplettera påbörjade studier
Sökande som tidigare läst kurser i tolkutbildningen tas in som kompletterare i mån av plats, efter att ordinarie sökande har erbjudits plats.
Sent sökande kompletterare erbjuds plats när sent sökande nya studerande tilldelats plats.
Kompletterare kan tas in på överintag om det är pedagogiskt lämpligt.
Tidigare avklarade delmoment av en kurs kan tillgodoräknas i upp till två år. Därefter måste delkursen läsas om i sin helhet. Om kursplanen har ändrats sedan studierna genomfördes prövas kurserna mot de nya kursmålen, och komplettering av delmoment eller nytt genomförande av kursen kan krävas.
Validander
Sökande som har genomgått validering kan antas som kompletterare om valideringen gjorts mot aktuella kursmål och inte är äldre än två år. Vid äldre valideringar krävs en ny bedömning.