Tolkning: Att tolka psykiatriska utredningar

Plats Östersund

Välkommen till en fördjupande kurs i psykiatri för aktiva tolkar! Anmäl dig direkt om du vill få plats, efterfrågan är stor.

Kursbeskrivning

Välkommen till en kurs om hur man tolkar psykiatriska utredningar av barn och unga. Att göra det på ett bra sätt förutsätter förståelse för hur en sådan går till, varför formulär och frågor är formulerade som de är, och insikt i patienternas särskilda situationer.

Utbildningen genomförs av tolkutbildningen på Folkuniversitetet i Östersund. Den finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskola.

 

Behörighetskrav

För att delta i kursen behöver du vara aktivt arbetande som tolk och kunna styrka detta genom ett intyg från din uppdragsgivare.

Ansök genom att trycka på "Boka kursen nu”. Fyll i professionell tolkerfarenhet under "meddelanden”, och mejla ett intyg från din tolkförmedling snarast till tolkutbildning@folkuniversitetet.se. Ange i mejlet vilken kurs du söker. Vi återkommer sedan med besked om huruvida du fått plats eller inte. Den som inte skickat in intyg sätts på reservlistan.

 

Kursens innehåll

Efter avslutad utbildning kommer Du bland annat att ha fått fördjupad kunskap i:

 • Hur olika typer av psykiatriska utredningar går till, och problematiken kan se ut inom:
  • Intellektuell funktion
  • Neuropsykiatrisk funktion,
  • Affektiv- och ångestrelaterade diagnoser
 • Formulär, skattningsskalor och intervjuer
 • Vårdinstanser där utredningar görs (habiliteringen, BUP, skola mfl)
 • Samtal med barn
 • Vanliga begrepp, uttryck och termer

 

Kursledare

Kursen leds av en legitimerad psykolog, och Helen Tekeste, utbildad tolk och språkhandledare vid Folkuniversitetets tolkutbildning i Östersund.

 

Kursens upplägg

Kursen ges över sju dagar, men en inledande träff på distans via Zoom måndag kväll där ämnet introduceras och ni får kursmaterial och hemuppgifter att jobba med själva fram till helgen. Undervisningen bedrivs sedan på plats i Östersund fredag kväll till söndag. Om Covid-situationen gör kurs på plats olämpligt kommer kursen att läggas på heldistans istället.  

I utbildningen varvas teori med reflektion, diskussion, erfarenhetsutbyte och viss praktik. För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande under träffen på måndagen och minst 80 % av utbildningstiden.

Du har möjlighet att avboka kursen kostnadsfritt fram till 14 dagar innan kursstart. Du står själv för resa, boende och mat.

 

Schema

Måndag kl. 18-20                    Kursstart via Zoom
Tisdag-torsdag                         Eget arbete
Fredag kl 17-21                       Undervisning på plats i Östersund
Lördag kl 9.00-16                    Undervisning på plats i Östersund
Söndag kl 9.00-16                   Undervisning på plats i Östersund

 

Kontakt

Vid frågor, maila till tolkutbildning@folkuniversitetet.se så hör vi av oss!

Varmt välkommen!!!

Tid
Meddelas senare
Må 18:00 - 20:00
Fr 17:00 - 21:00
Lö 09:00 - 16:00
Sö 09:00 - 16:00
Tillfällen
4
Studietimmar
31
Kurs-ID
1100212
Pris
450 kr