Överlevnadskunskap (distans live)

Plats Göteborg

Är du förberedd om det oförutsedda skulle inträffa på vandringen eller fisketuren? Vet du hur du skall förbereda dig innan du ger dig ut på svampplockning?

Boka kursen nu

Kursen går som "distans live" vilket innebär att lektionerna sker på Zoom eller liknande plattform, där du kan se och prata med både de andra kursdeltagarna och kursledare. Du får en länk i samband med kursstarten till det digitala klassrummet.

Praeparatus Supervivet, den förberedda överlever.

Gemensamt för alla överlevnadssituationer är att vi inte trodde att vi skulle hamna där. Överlevnadsexperten Torbjörn Selin delar i den här föreläsningen med sig av sina över 20 års erfarenhet inom ämnet överlevnad. Hur du i första hand undviker att hamna i en överlevnadssituation men också hur du skall tänka och agera om det värsta inträffar.

Målgrupp

Föreläsningen vänder sig till alla som vistas i naturen, till den vana vandraren, jägaren, fiskaren men också till dig som mer sällan är ute i skog och mark. Det här är också en bra första introduktion i ämnet för dig som är nyfiken och vill veta mer om överlevnad. Föreläsningen ger en bred teoretisk grund.

Mål

Efter den här föreläsningen kommer du känna till Torbjörns 10 prioriterade områden inom överlevnadsämnet. Du får lära dig hur du i första hand undviker en överlevnadssituation, vad en överlevnadssituation är, hur du mest troligt kommer reagera och slutligen hur du skall agera för att klara dig ur situationen på bästa möjliga vis.

Innehåll

Du får lära dig om vilka fysiska och mentala behov människan har, hur vi fungerar i extrema situationer och vad du kan göra för att bli en överlevare. På denna föreläsning får du veta hur - kunskap lätt att bära, livsviktig att ha.

Vi berör följande områden:

 • Planera & genomföra – utrustning och förberedelser
 • Om det händer – hur skall jag tänka och agera
 • Sjukvård – hur du tar hand om enklare skador i skog och mark
 • Skydd – om jag behöver övernatta ute, hur gör jag då?
 • Eld – Eldens betydelse i en överlevnadssituation
 • Orientera – klassisk orientering och naturens tecken
 • Nödsignaler – hur ser jag till att jag blir hittad?
 • Sömn – hur påverkas jag fysiskt och mentalt vid sömnbrist?
 • Mat & vatten – hur länge kan man egentligen klara sig utan mat och vatten? Vi går i teori också igenom hur du kan tillgodose behov av vatten
 • Hur tänker en överlevare
 • Hur går en överlevnadskurs till i praktiken
 • Utrymme för frågor
Du kan skicka in dina frågor via mejl innan föreläsningen (mejladressen får du vid anmälan). Det kommer också att finnas möjlighet att ställa frågor i chatt i anslutning till föreläsningen.

Arbetssätt

Kursledaren är överlevnadsinstruktör i försvaret och blandar teori, fakta, tips och exempel.

Medverkande

Torbjörn Selin

Fler och fler människor söker sig till naturen för att hitta ro, inspiration och äventyr. Att ha goda kunskaper i hur du tar hand om dig både vid ditt vanliga friluftsliv eller om det värsta skulle hända ger dig goda förutsättningar för att få ut det mesta av vistelsen i vildmarken.

Torbjörn Selin är en av Sveriges mest erfarna utbildare inom överlevnad. Med bakgrund som överlevnadsinstruktör i försvaret och instruktör i Svenska Överlevnadssällskapet har Torbjörn utbildat hundratals och åter hundratals personer under alla typer av väderförhållanden.

Du kan känna dig trygg i att de kunskaperna du får kommer att förmedlas med en enkel pedagogik med bra känsla för din och gruppens behov, dessutom med glimten i ögat, värme och en stor portion humor.

Torbjörn Selin – Folkuniversitetet Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Tid
03 dec 2020 - 03 dec 2020
To 18:00 - 20:30
Tillfällen
1
Studietimmar
3
Kurs-ID
1078536
Pris
375 kr