Komposition för digitala medier, grundkurs

Plats Trollhättan

Vill du lära dig att skapa och spela in musik? Här har du chansen att lära dig grunderna i musikproduktion och ljudteknik.

Boka kursen nu
Komposition för digitala medier - grundnivå Målgrupp Kursen vänder sig till dig som haft en idé till ett musikstycke i huvudet men inte vetat riktigt var du skulle börja med att faktiskt skriva ner det. Du lär dig grundläggande musikteori, verktyg för att analysera musik samt metoder att skriva ner musiken i musikprogram eller notskrivningsprogram. Undervisningen sker både gemensamt och på individuell nivå, anpassat efter varje deltagares nivå och inriktning. Mål Efter avslutad kurs kommer du ha en gedigen grund att stå på när det gäller hur musik fungerar och hur den skrivs. Du kommer kunna arbeta vidare på egen hand eller ta mer ingående kurser med snävare inriktning, och du kommer få med dig inspiration att skapa musik på olika sätt. Innehåll Vi kommer att gå igenom hur musikens byggstenar ser ut (t.ex. noter, intervall, ackord, kadenser, tonarter och taktarter) samt digitala verktyg som används för komposition och hur man arbetar med dessa. Vi kommer att diskutera vanliga ackordföljder inom populärmusik och analysera diverse musiktstycken inom olike genrer. Du kommer att få uppgifter att skriva ner enklare melodier och sätta dem till ackord, för att sedan utveckla en idé till färdigt musikstycke. Arbetet kommer att ske digitalt med de verktyg du känner dig mest bekväm med. Preliminär kursplan Introduktion, musikteori (notläsning och notskrivning, intervall och ackord, kadenser, tonarter och taktarter), analys av musik, att gå från idé till nedskriven låt, att arbeta digitalt med musik (innefattar en grundläggande genomgång av virtuella instrument och koncept som MIDI och VSTi), projekt. Undervisningsform Studiecirkel med gemensamma genomgångar och uppgifter samt individuell handledning. Litteratur/material Material ingår inte i kursavgiften. Till första kurstillfället behöver du ta med dig laptop med ett USB-ljudinterface (som t.ex. Focusrite Scarlett 2i2), samt programmen REAPER (musikprogram ("DAW"), gratis och obegränsad demoversion finns på https://www.reaper.fm) och MuseScore (gratis notskrivningsprogram, finns på https://musescore.org). Ta gärna även med dig anteckningsblock och penna.

Kontakta Folkuniversitetet Trollhättan. Tel: 0520 - 50 50 75

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se