Ventilen, samtalsgrupp på distans

Ventilen är ett digitalt forum för dig som är kvinna och någon gång i livet utsatts för sexuellt/sexuella övergrepp. I vuxen ålder, som barn eller i ungdomens år.

samtalsgrupp på distans Ventilen

De flesta sexuella övergrepp sker inte i en park utan belysning, utan begås ofta av en bekant, vän, partner eller släkting. Våldtäkt kan vara ett ord som känns skrämmande och du har kanske aldrig tänkt att du utsatts för våldtäkt. Viktigt att känna till om Ventilen är att det inte spelar någon roll vad du hittills kallat övergreppet, när det skedde eller om du gjort en polisanmälan, du är hur som helst välkommen till samtalsgruppen.

Hur kan en kväll med Ventilen se ut?

Det är alltid samtalsledaren och deltagarna som formar denna studiecirkel så den kan ha lite olika upplägg, men här kommer ett exempel:

  • En runda för att höra vilken känsla var och en kommer med.
  • Några tankar från senaste träffen.
  • Kort information om det förutbestämda temat.
  • Samtal utifrån deltagarnas egna erfarenhet av temat.
  • Sammanfattning och plan för nästa träff.

Målgrupp

Alla i gruppen har erfarenhet av utsatthet så därför har gruppen bestämt att det som händer i Ventilen stannar också där. Gråt, ilska, frustration och skratt. Ventilen är inte en grupp där deltagarna vältrar sig i eländigheter. Det är snarare en grupp vänner som accepterar olika reaktioner, lyssnar med respekt och känner igen sig i varandras erfarenheter.

Några ord från tidigare & nuvarande deltagare

  • Det är så skönt att äntligen prata till öron som förstår.
  • Det är häftigt att vi kan ha tunga samtal under kvällen och ändå skrattar vi alltid innan vi säger hej då.
  • Ofta känner jag igen mig i de andras upplevelser, tankar och känslor. Det gör att jag inser att jag inte är ensam.
  • Modet denna grupp utstrålar gör att jag själv blir lite starkare.
  • Ja, ni gav mig modet och insikt om att inte stoppa huvudet i sanden och fortsätta ligga på vården om att få hjälp.

När?

Ventilen har i princip alltid en grupp igång, förutom kring juletider. Gruppen kommer tillsammans överens inför lov och andra ledigheter. Vi planerar terminsvis så i början av varje termin är det lämpligt att komma som ny. Ventilen hålls varannan vecka och både för individens och gruppens skull är det lämpligt att medverka så ofta det är möjlighet.

Uppdatering maj 2023: I dagsläget annonserar vi om samtalsledare för Ventilen så det är oklart om och när vi kan starta upp en ny grupp. Läser du detta och är intresserad av rollen som samtalsledare är du välkommen att skicka ett mail till ventilen.ostersund@folkuniversitetet.se. 

Historia

Ventilen startades 2016 av en kvinna som själv kände behovet att träffa andra utsatta. Ett gäng att känna igen sig i. Innan Ventilen var redo att välkomna deltagare bollade initiativtagaren idéer med lokala Brottsofferjouren för att upplägget skulle bli så tryggt som möjligt för deltagarna.

Till en början träffades deltagarna fysiskt i Östersund, men i och med Coronapandemin digitaliserades Ventilen. Detta gjorde det möjligt att välkomna deltagare från hela landet och Ventilen är därför tills vidare digital.

Anmälan

För att anmäla dig till Ventilen eller ställa frågor till en av samtalsledarna, skickar du ett mail. Vi är medvetna om att det många gånger krävs en stor dos mod för att skicka iväg mailet och vi hoppas att du som behöver Ventilen finner modet att höra av dig. Ingen får veta att du mailat, vare sig du vill bolla ditt läge eller anmäla dig till Ventilen.