Ventilen, samtalsgrupp på distans

Ett forum för dig som är kvinna och någon gång i livet utsatts för sexuellt/sexuella övergrepp. I vuxen ålder, som barn eller i ungdomens år. Deltagarna träffas på distans och Ventilens deltagare lyssnar med fullkomlig respekt.

samtalsgrupp på distans Ventilen

Historia

Ventilen startades 2016 av en kvinna som själv kände behovet att träffa andra utsatta. Ett gäng att känna igen sig i. Innan Ventilen var redo att välkomna deltagare bollade initiativtagaren idéer med lokala Brottsofferjouren för att upplägget skulle bli så tryggt som möjligt för deltagarna.

Till en början träffades deltagarna fysiskt i Östersund, men i och med Coronapandemin digitaliserades Ventilen. Detta gjorde det också möjligt att välkomna deltagare från hela landet och Ventilen är därför tills vidare digital.

Deltagarna

Alla i gruppen har någon erfarenhet av utsatthet så därför har gruppen bestämt att det som händer i Ventilen stannar också där. Gråt, ilska, frustration och skratt. Ventilen är inte en grupp där deltagarna vältrar sig i eländigheter. Det är snarare en grupp vänner som accepterar olika reaktioner, lyssnar med respekt och känner igen sig i varandras berättelser. Kanske har du gjort en polisanmälan, kanske inte. Kanske utsattes du när du var liten eller som vuxen. Hur det än ser ut för dig är du välkommen till Ventilen.

Vi är medvetna om att det många gånger krävs en stor dos mod för att skicka iväg mailet och vi hoppas att du som behöver Ventilen finner modet att höra av dig. Ingen får veta att du mailat, vare sig du vill bolla ditt läge eller anmäla dig till Ventilen.

Några ord från tidigare & nuvarande deltagare

  • Det är så skönt att äntligen prata till öron som förstår.
  • Det är häftigt att vi kan ha tunga samtal under kvällen och ändå skrattar vi alltid innan vi säger hej då.
  • Ofta känner jag igen mig i de andras upplevelser, tankar och känslor. Det gör att jag inser att jag inte är ensam.
  • Modet denna grupp utstrålar gör att jag själv blir lite starkare.
  • Ja, ni gav mig modet och insikt om att inte stoppa huvudet i sanden och fortsätta ligga på vården om att få hjälp.

När?

Ventilen har i princip alltid en grupp igång, förutom kring juletider. Gruppen kommer tillsammans överens inför lov och andra ledigheter. Inget är hugget i sten. Vi tänker lite terminsvis när vi planerar för Ventilen så i början av varje termin är det lämpligt att komma som ny. 

Ventilen startar en ny omgång 7 september, kl. 18.00-21.00.

Anmälan

För att anmäla dig till Ventilen eller ställa frågor till en av samtalsledarna, skickar du ett mail.