Ventilen, samtalsgrupp på distans
Samtalsgrupp på distans för dig som är kvinna och någon gång i livet utsatts för sexuellt/sexuella övergrepp. I vuxen ålder, som barn eller i ungdomens år. Ett forum för trygghet.
De flesta sexuella övergrepp sker inte i en park utan belysning, utan begås ofta av en bekant, vän, partner eller släkting. Våldtäkt kan vara ett ord som känns skrämmande och du har kanske aldrig tänkt att du utsatts för våldtäkt. Viktigt att känna till om Ventilen är att det inte spelar någon roll vad du hittills kallat övergreppet, när det skedde eller om du gjort en polisanmälan, du är hur som helst välkommen till samtalsgruppen.
Hur kan en kväll med Ventilen se ut?
Samtalsledaren, tillsammans med gruppens deltagare, sätter tillsammans agendan för terminen. Upplägg för en kväll i Ventilens trygga rum kan gå till på följande vis:
- En runda för att höra vilken känsla var och en kommer med.
- Några tankar från senaste träffen.
- Kort information om det förutbestämda temat.
- Samtal utifrån deltagarnas egna erfarenhet av temat.
- Sammanfattning och plan för nästa träff.
Målgrupp
Alla vuxna kvinnor som någon gång i livet utsatts för sexuella övergrepp. Viktigt att nämna är att Ventilen inte är en behandling och att det är egenansvar över det egna måendet som gäller. Självklart stöttar vi varandra, men ditt mående måste du själv ta ansvar för.
Det är sedan starten bestämt att det som händer i Ventilen stannar i Ventilen.
Gråt, ilska, frustration och skratt. Ventilen är inte en grupp där deltagarna vältrar sig i eländigheter. Det är snarare en grupp vänner som accepterar olika reaktioner, lyssnar med respekt och känner igen sig i varandras erfarenheter.
Några ord från tidigare & nuvarande deltagare
- Det är så skönt att äntligen prata till öron som förstår.
- Det är häftigt att vi kan ha tunga samtal under kvällen och ändå skrattar vi alltid innan vi säger hej då.
- Ofta känner jag igen mig i de andras upplevelser, tankar och känslor. Det gör att jag inser att jag inte är ensam.
- Modet denna grupp utstrålar gör att jag själv blir lite starkare.
- Ja, ni gav mig modet och insikt om att inte stoppa huvudet i sanden och fortsätta ligga på vården om att få hjälp.
När?
Ventilen hålls jämna veckor. Både för individens och gruppens skull är det lämpligt att medverka så ofta som möjligt. Vi planerar Ventilen terminsvis. Målet är att varje termin starta en grupp.
Höstterminen 2024 startar Ventilen den 21 augusti, kl. 18.30 - 20.00 och sista tillfället blir därmed den 4 december.
Löpande söker vi samtalsledare för Ventilen. Läser du detta och är intresserad av rollen som samtalsledare är du välkommen att skicka ett mail till ventilen.ostersund@folkuniversitetet.se.
Anmälan
För att anmäla dig till Ventilen eller ställa frågor till en av samtalsledarna, skickar du ett mail. Vi är medvetna om att det många gånger krävs en stor dos mod för att skicka iväg mailet och vi hoppas att du som behöver Ventilen finner modet att höra av dig. Ingen får veta att du mailat, vare sig du vill bolla ditt läge eller anmäla dig till Ventilen.
Historia
Ventilen startades 2016 av en kvinna som själv kände behovet att träffa andra utsatta. Ett gäng att känna igen sig i. Innan Ventilen var redo att välkomna deltagare bollade initiativtagaren idéer med lokala Brottsofferjouren för att upplägget skulle bli så tryggt som möjligt för deltagarna.
Till en början träffades deltagarna fysiskt i Östersund, men i och med Coronapandemin digitaliserades Ventilen. Detta gjorde det möjligt att välkomna deltagare från hela landet och Ventilen är därför tills vidare digital.