Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Biodling för nybörjare

Biodling för nybörjare

Vill du lära dig mer om bin och om hur bisamhällen fungerar? Vill du kanske till och med skaffa dig några egna bikupor? Här är grundkursen för dig.

Alla kan ha bin, även de som bor i lägenhet. Denna kurs i biodling omfattar både teori och praktik, de praktiska momenten ges i en bigård i Sjöbergen. Kursen genomförs i samverkan med Göteborgs biodlarförening.

Mål/Målgrupp
Kursen vänder sig både till den naturintresserade som bara vill lära sig om bin och den som längtar efter några egna kupor.

Målet är att lära dig biodlingens grunder och syftar till att du ska kunna komma gå igång med egna bin den kommande våren. Deltagarna ska få kunskap och självförtroende att starta med biodling genom att både i teori och i praktik gå igenom biårets olika moment. Deltagarna ska även lära sig att förstå hur bisamhället fungerar och lära sig tyda de tecken samhället visar så att rätt åtgärder sätts in.

Innehåll
Kursen varvar teori och praktik och vi tillbringar så mycket tid vi kan på plats vid kuporna i Sjöbergens koloniområde, vädret och bisamhällets utveckling får styra. I kursen ingår:

 • Att bli biodlare – vad innebär det och vad krävs?
 • Biodlarens arbete under året
 • Binas biologi och livet i kupan
 • Bikupor, ramar och vax
 • Biodlarens olika redskap
 • Svärmar, avläggare och enkel drottningodling
 • Bihälsa
 • Honungshantering och biodlingens produkter
 • Miljö, ekotjänster och biväxter
 • Hjälp och råd och fortsatt utveckling för biodlare
 • Praktiska moment: Vid träffarna i bigården lär du dig att ”gå igenom samhället” för att se hur bina mår och bedöma vad biodlaren behöver göra. Du får prova på att utföra hälsokoll och svärmkontroll, spika ramar och förhoppningsvis skörda lite honung
Arbetssätt

Kursen varvar teori och praktik och vi tillbringar så mycket tid vi kan på plats vid kuporna i Sjöbergens koloniområde, vädret och bisamhällets utveckling får styra. De tre första kurstillfällena planerar vi att vara i Folkuniversitetets lokaler (26/2, 5/3, 12/3). De kommande tillfällena hålls preliminärt i bigården i Sjöbergens koloniområde. Tillfällena sprids ut lite så att vi hinner se en utveckling i kuporna. (26/3, 9/4, 23/4, 7/5, 21/5, 28/5, 11/6).

Kursmaterial
Kursledarens eget material. Material för att snickra ramar ingår.

Mervärde

Tillsammans snickrar vi ramar. Som deltagare är du välkommen att delta i ett föreningsmöte i Västra Frölundas biodlarförening.

Kursledare

Kerstin Namuth - Livet med bin är så mycket rikare! Läs mer om Kerstin Namuth
Per Ola Hansson

Har du frågor?

Kontakta
Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52
kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Information

Plats
Norra Allégatan 6, 40317 GÖTEBORG
Kursstart
26 feb 2019
Slutdatum
16 jun 2019
Antal veckor
10 veckor
Tider
Ti 18:00 - 20:30
Ti 18:00 - 21:00
Ti 18:00 - 21:00
Ti 18:00 - 21:00
Ti 18:00 - 21:00
Ti 18:00 - 21:00
Ti 18:00 - 21:00
Studietimmar
30
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
10 st
Arr nr.
979676
Platser kvar
Nej
Pris
2 450 kr

Föreläsningar i Göteborg

Missa inte våra föreläsningar i olika intressanta ämnen. Många av dem är helt gratis!

Se hela utbudet

Kursintyg

Efter en avslutad kurs kan du begära att få ut ett intyg som redogör för kursens innehåll. För att få ett intyg krävs en närvaro på minst 75 %.

Hör av dig till Kundcenter Folkuniversitetet Väst (kundcenter.vast@folkuniversitetet.se) om du vill ha ett kursintyg. Observera att om intyget är från en kurs som avslutades för mer än ett år sedan, kommer du att få betala en administrativ avgift på 150:-.

Få vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Kvalitet och Miljö

Stöd och matchning

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Läs mer om Stöd och matchning

Kontakta oss!

Här hittar du kontaktuppgifter till vår personal i Göteborg.

Kontakta oss!