Föreläsning: Ta natten tillbaka

Plats Umeå

Om att ta plats och protestera mot det vardagliga. Vem har rätt till staden och vem kan känna sig trygg i våra gemensamma offentliga utrymmen?

Detta är en livesänd föreläsning som sänds via Folkuniversitetet Umeås Facebooksida. Länk till sändningen ligger längst ner på denna sida. Observera att föreläsningen endast går att se live, och inte sparas i efterhand. Du behöver inget Facebook-konto för att kunna se denna föreläsning.

Denna föreläsning handlar om “Ta natten tillbaka”-demonstrationer i Sverige, och i synnerhet Malmö, som ett sätt att mobilisera för trygghet och göra anspråk på allas lika rätt till staden. Dessa demonstrationer tolkas som ett symboliskt uttryck för kvinnors oro och frustration över att leva med rädslan att utsättas för våld. Demonstrationerna, och de reaktioner de skapar, avslöjar existerande ojämlikheter och maktstrukturer i Sverige idag.

Föreläsningen är en del av vår föreläsningsserie 100 år av rösträtt – kvinnor och demokrati.


Om föreläsarna


Linda Sandberg är kulturgeograf och lektor i genusvetenskap, verksam vid Umeå centrum för genusstudier. Hennes forskning berör makt och inflytande i det offentliga rummet.

Anna-Britt Coe är docent vid Sociologiska institutionen på Umeå universitet och forskar om sociala rörelser och aktivistorganisationer samt hur dessa grupperingar mobiliserar sig för att påverka samhälle och politik.

Tid: 25 maj 18:00-19:00
Plats: Folkuniversitetet Umeås Facebook Live

Hjärtligt välkomna!

Har du frågor?

Kontakta Signe Andersson

Signe.andersson@folkuniversitetet.se

Tid
25 maj 2021 - 25 maj 2021
Ti 18:00 - 19:00
Tillfällen
1
Studietimmar
1
Kurs-ID
1101864
Pris
0 kr