Modedesign/Klädsömnad grundutbildning

Plats Göteborg

Är du intresserad av klädsömnad, modedesign, modeteckning, mönsterkonstruktion och av att skapa en garderob/outfit?

Boka kursen nu
Vår grundutbildning i modedesign och klädsömnad passar dig som vill få en bred grund. Under 10 veckor får du möjlighet att pröva dig fram så att du hittar just ditt unika formspråk. Under utbildningen får du grundläggande kunskaper i sömnad, materiallära, mönsterkonstruktion och modeteckning. Du får arbeta med att ta fram en garderob/outfit och får lära dig mer om att formge plagg för dig själv eller andra.

Utbildningen innehåller följande delkurser:
• Klädsömnad
• Mönsterkonstruktion
• Modeteckning
• Formgivning
• Materiallära

Målgrupp
Du ska ha ett stort intresse för klädsömnad och vill komma vidare i din process.

Mål
Ett av målen med kursen är att skapa en egen garderob/outfit där alla moment ingår, från skiss, mönsterkonstruktion och sömnad. I nära samarbete med lärare och i en liten studiegrupp får du redskap så att du kan fortsätta utvecklas inom området.

Innehåll
På lektionerna i mönsterkonstruktion och mönsterformning konstruerar du grundmönster till ett plagg i skala 1:1. Du lär dig att behärska måttagning samt att förändra och göra mönster efter aktuella grundmönstermallar.

Tillskärning och helsömnad av minst ett plagg av vardera kjol, skjorta och blus sker under utbildningen. På detaljsömnaden kan du lära dig sy blixtlås, linning, ärmsprund, kragar och manschetter samt olika typer av fickor.

Du får rita och konstruera en garderob/outfit om minst tre plagg, till exempel blus, kjol, byxa eller klänning. Till de modeller som inte sys upp ritas mönster i full skala.

Vi går också igenom grunderna i materiallära och modeteckning.

Undervisningsform
En stor del av arbetet sker under handledning av läraren där du arbetar mer självständigt. Vi håller ett högt tempo så räkna med att hemarbete förekommer.

Litteratur/material
Inger Öbergs böcker i mönsterkonstruktion. Främst används boken Mönster och konstruktioner för damkläder av Inger Öberg och Hervor Ersman. Boken finns att låna på kursen. Kostnad för eget material tillkommer.

Övrigt
Kursavgiften kan delbetalas under terminen. Övrig tid och i mån av plats har deltagarna möjlighet att boka textilsalen för att arbeta på egen hand.

Kursledare

Karin Lundqvist

Karin Lundqvist är ordförande i Skrädderiföreningen i Göteborg och har en lång erfarenhet inom området. Karin är utbildad på Tillskärarakademin, där huvudämnet låg på mönsterkonstruktion. Hon driver ett eget företag sedan 1993, Skrädderi Karin Lundqvist. Karin har också arbetat på Tenson, i deras sysal, med funktionstyger som MPC:er vilket är en form av vattentäta tyger som används inom fritidssektorn.

Karin Lundqvist är ordförande i Skrädderiföreningen i Göteborg och har en lång erfarenhet inom området. Karin är utbildad på Tillskärarakademin, där huvudämnet låg på mönsterkonstruktion. Hon driver ett eget företag sedan 1993, Skrädderi Karin Lundqvist, läs mer på hennes hemsida. Karin har också arbetat på Tenson, i deras sysal, med funktionstyger som MPC:er vilket är en form av vattentäta tyger som används inom fritidssektorn.

Kan du berätta lite om er verksamhet i skrädderiföreningen, ni sitter väl inte med benen i kors och syr, hur går det till?

Vi försöker stötta våra medlemmar där många är ensamarbetare. Det blire lite av istället för arbetskamrater där vi använder varandra som bollplank eller delar med oss av jobb som man inte själv hinner eller kan ta. Vi försöker också göra roliga saker ihop som kurser, utflykter, gå på utställningar och göra studieresor. Ibland har vi en workshop för att utvecklas och inspireras.

Du är ansvarig för vår kvällsskola i mode. Hur fungerar det?

Det fungerar bra! Många kommer utan någon större erfarenhet men under kursen utvecklas de mycket. Från att aldrig ha sett en konstruktion kan de efter kursen göra ganska avancerade konstruktioner på egen hand. De lär sig också att använda konstruktionen till att sy upp sina plagg. Till min hjälp har jag en kollega som arbetar med textillära och modeteckning.

Karin Lundqvist har arbetat på Art College sedan 2009.

Karin Lundqvist

My Barklind

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet ArtCollege. Tel: 031 - 10 65 08

artcollege@folkuniversitetet.se

Tid
19 sep 2022 - 23 nov 2022
Må 17:30 - 20:30
On 17:30 - 20:30
Tillfällen
20
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
80
Kurs-ID
1143513
Pris
9675 kr