Diplomerad webbredaktör – content manager

Plats Poppius

På Diplomerad webbredaktör lär du dig skriva för webben, publicera i cms-system, driva trafik, jobba i sociala medier, filma och klippa video med mera. Fokus är på användarvänlighet, mottagarperspektiv samt den tydlighet som behövs för att nå fram till läsare på webben. Kursen går på Folkuniversitetet Stockholm.

Boka nu

Innehåll

På kursen får du de viktigaste grundläggande verktygen för att kunna arbeta som webbredaktör eller content manager på ett företag, myndighet eller i en organisation. Kursen passar även dig som är journalist eller kommunikatör som vill utveckla din digitala kompetens.

En webbredaktör/content manager står i centrum av den digitala utvecklingen och ska behärska en stor och variationsrik mängd arbetsuppgifter. Här får du lära dig att dels skriva och ta bilder för webben, dels förbereda och publicera material på en WordPress-sajt. Du lär dig även att driva trafik till en sajt och att jobba med sociala medier. Vi återkommer regelbundet under terminen till webbredaktörens grundläggande redskap, vi går även igenom innehållsplanering, kanalanpassning och juridik på nätet. Som avslutande arbete skapar du din egen sajt på WordPress och publicerar innehåll. Grunderna är desamma oavsett webbpubliceringssystem.

I kursen lägger vi stort fokus på användarvänlighet, mottagarperspektiv samt den tydlighet och struktur som behövs för att nå fram till läsare på webben. Du får även lära dig vad som är viktigt att tänka på för att en webbsida ska fungera på olika skärmstorlekar. 

Ur innehållet

 • Anpassa material för olika målgrupper och digitala kanaler. Sätta rubriker, skriva ingresser och att ta hjälp av AI.
 • Skriva för webben.
 • Driva trafik. Hur du får besökarna att hitta till en sajt. Hur du hittar och skapar material som gillas och delas.
 • Hur du mäter trafik och utvärderar digitala satsningar.
 • Sociala medier. Hur du kan få draghjälp av sociala medier för att sprida innehåll och varumärke.
 • Berätta med bilder samt använda dem för att förstärka textens budskap. Hur du arbetar med visuellt material i sociala medier.
 • Webb-tv, videoproduktion och rörligt material. Filma med mobilen och lär dig klippteknik.
 • Sökmotoroptimering (SEO). Hur du som redaktör får en sajt att rankas högre hos sökmotorerna.

Huvudlärare på kursen är Linda Karlsson och Caroline Nilsson. Vissa moment, som skrivande och film, leds av andra lärare, specialiserade på ämnet. Flera gästföreläsare bidrar med fackkunskap, erfarenheter och tips. Löpande under kursens gång publicerar du dina texter på en egen wordpress-sajt.

Undervisningsform

Diplomerad webbredaktör är en terminslång deltidskurs. Du går en dag i veckan under sammanlagt 13 veckor, totalt cirka 6 timmar i veckan. Du får återkoppling på ditt arbete från kursledare med gedigen erfarenhet av innehållsproduktion för sociala medier. Räkna med att lägga ned motsvarande antal timmar på hemarbete mellan kurstillfällena på skriv- och arbetsövningar. Diplomarbetet utgörs av att skapa en egen sajt på Wordpress och publicera texter och tillämpa den kunskap du tillgodogör dig under kursen. I undantagsfall kan gästföreläsningar komma att hållas på andra tider än de ordinarie lektionsdagarna; du får ett detaljerat schema i början av kursen. Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.

Kursledare

Linda Karlsson är en rutinerad redaktör och redaktionsledare med inriktning på digitala medier. Hon har lång erfarenhet av att jobba med innehållsproduktion både operativt och strategiskt, och stor vana vid att arbetsleda och av att utföra alla delar av webbprojekt – från strategiska överväganden, design och användbarhet, till sökmotoroptimering och text-, bild- och videohantering.

Caroline Nilsson är utbildad journalist och jobbar på uppdrag av myndigheter och företag med utveckling av webbsidor, webbpublicering på till exempel intranät och med att ta fram webbaserade utbildningar. Hon utbildar i webbpublicering och hur du rent praktiskt gör för att publicera och redigera texter på webben, lägga till bilder, filmer med mera. 

Målgrupp

Du som vill ha en grundutbildning som webbredaktör. Utbildningen passar även dig som jobbar som kommunikatör, marknadsförare, journalist, skribent eller liknande.

Förkunskaper

Datorvana, en bärbar dator och en smartphone att fotografera och filma med. Erfarenhet och kunskap av att skriva välkomnas. 

Citat från tidigare deltagare

”Allt var väldigt konkret/praktiskt. Vi fick hela tiden omsätta det vi lärde oss i praktiken och träna på de nya färdigheterna. Bra också med en bred utbildning så man får ett hum om webbredaktörskapets alla olika delar.”
”Relevant innehåll, bra lärare och engagerade kurskamrater.”

Godkänd och diplomering 

Alla godkända kursdeltagare får ett diplom med kursintyg efter genomgången kurs. För att bli godkänd behöver du närvara och vara delaktig på kursen och lämna in uppgifter och övningsartiklar på utsatt tid, samt publicera dina texter på den wordpressajt som du skapar under kursens gång. Du behöver också ha betalat hela kursavgiften. Det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar, vilket innebär att du kan vara frånvarande från undervisningen max två kurstillfällen (16 studietimmar). Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.

Anmälningsvillkor och avbokningsregler

Kursavgift, betalning, allmän information

 • Fakturering och betalning av kursavgiften hanteras av Walley. I samband med anmälan online, kopplas du till Walley och kan välja mellan olika betalningsalternativ. 
 • Utbildningen Webbredaktör – content manager, grundkurs går en gång i veckan under en termin och motsvarar en studietakt på 20 % inklusive självstudier.
 • Kursen går av stapeln då ett visst deltagarantal är uppnått. Kurslokal på Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45, nära Odenplan.
 • Inga generella uppehåll för sport-, påsk- eller höstlov, dock ingen kurs på röda dagar. Du får ett schema under något av de första kurstillfällena. Undantagsvis kan gästföreläsningarna hållas på andra dagar och tider än de ordinarie lektionsdagarna.
 • Sedan 2023 bedrivs Poppius kursverksamhet i samarbete med Folkuniversitetet. Läs mer om Poppius.

Kursledare

Linda Karlsson

Caroline Nilsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 sep 2024 - 18 dec 2024
Onsdag
Antal tillfällen
13
Första tillfället
ons 18 sep 2024 kl 09:00-16:00
 • ons 25 sep 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 2 okt 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 9 okt 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 16 okt 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 23 okt 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 6 nov 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 13 nov 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 20 nov 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 27 nov 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 4 dec 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 11 dec 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 18 dec 2024 kl 09:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
104
Kurs-ID
115153
Pris
37000 kr