“Ha mindre fett i maten, så får du mindre fett på kroppen.” Så löd rådet från våra myndigheter. Men det har blivit precis tvärtom. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen. Varför?
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm pekar ut en annan bov i hälsodramat: vår sockerstinna kost. Hon berättar om den nya bild som växer fram i forskarvärlden kring socker, där godis, kakor, bullar och söt dryck kan orsaka fettlever, bukfetma och typ 2-diabetes. Hon går igenom sockrets historia och ger knep kring hur vi kan undvika de värsta sockerfällorna, men fortfarande göra livet till en fest.
Välkommen på en föreläsning som ger en bred och insiktsfull bild av hur din hälsa påverkas av vad du äter!
Medverkande
Ann Fernholm är doktor i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet och har arbetat som vetenskapsjournalist i 20 år, bland annat för DN, SvD, SVT, Fokus och Forskning & Framsteg. Hon utnämndes till årets vetenskapsjournalist 2010 och är grundare av Kostfonden.
Plats
Folkuniversitetet, Norra Allégatan 6
Övrig information
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
Föreläsningen arrangeras med stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Foto: Eva Lindblad
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg