Fejkmaten – så blir vi vilseledda

Plats Göteborg

Möt Ann Fernholm som har granskat den moderna livsmedelsindustrin och blottlägger hur företagen marknadsför sina varor som nyttigare än vad de egentligen är.

Vi har lagt mycket energi på att debattera hur många ägg vi kan äta per dag eller om barnen ska få röd eller grön mjölk i skolan. Under tiden har maten vi köper i butiken genomgått en fullständig förvandling. Det är som om en plastikkirurg hade satt kniven i de ursprungliga råvarorna och gett dem ett helt nytt ansikte. Med hjälp av skruvpressar och hydrocykloner förändras deras form, konsistens och innehåll. Sedan blandas de med lite förtjockningsmedel, aromer och färgämnen och kläs i en säljande förpackning.

Ann Fernholm har granskat den moderna livsmedelsindustrin och blottlägger hur företagen marknadsför sina varor som nyttigare än vad de egentligen är. I flera fall har hennes arbete lett till förändringar: vit choklad får inte längre marknadsföras som ”yoghurt” i naturgodishyllan, och havredryck får inte längre beskrivas som ”osötad”.

I föreläsningen tar hon ett helhetsgrepp på livsmedelsindustrin och inför också ett nytt begrepp: frånsatser. Vad händer när välgörande ämnen som vi behöver för att må bra försvinner ur maten när den processas?

Medverkande

Ann Fernholm är doktor i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet och har arbetat som vetenskapsjournalist i 20 år, bland annat för DN, SvD, SVT, Fokus och Forskning & Framsteg. Hon utnämndes till årets vetenskapsjournalist 2010. Grundare av Kostfonden.

Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

Föreläsningen genomförs med stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Med reservation för ändringar.

Foto: Eva Lindblad

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
25 okt 2022 - 25 okt 2022
Ti 18:00 - 19:30
Tillfällen
1
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1145861
Pris
0 kr