Program

Program för våren 2024

Vårprogram för senioruniversitetet i Hudiksvall

Tisdag den 23 jan, kl 15.00, Patricia
”Vad är Modernitet? Historiska perspektiv på vår världs utveckling.”
Mats Persson, professor emeritus vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, f De senaste 300 årens utveckling har inneburit en dramatisk omvandling av mänskliga livsvillkor. Föreläsningen ger en översikt av modernitetens historia i ekonomiskt, politiskt och idéhistoriskt avseende. Dessutom görs några fördjupningar som belyser hur ett antal aktuella problem uppstått.

Tisdag den 13 feb, kl 15.00, Patricia
”Afrika och klimatorättvisan”
Görrel Espelund, journalist och författare med särskilt fokus på Afrika. Mellan åren 1997 och 2004 var hon Afrikakorrespondent för Göteborgs-Posten och Sydsvenskan. Därefter har hon fortsatt att bevaka den afrikanska kontinenten och skriver framför allt om sociala, humanitära och utrikespolitiska frågor.

Tisdag den 12 mars, kl 15.00, Patricia
”Swing it , Kai!”
Ingela Hofsten, frilansjournalist och författare, berättar utifrån sin bok om Kai Gullmar - en av sin tids största schlagermakare. Kai Gullmar var en av Sveriges och världens första kvinnliga schlagertonsättare, med mängder av örhängen i sin långa låtlista, varav Swing it magistern! nog är den mest kända. Ett föredrag i bilder och musik.

Tisdag den 9 april, kl 15.00, Patricia
”Med lögnen som vapen: Donald Trump och den amerikanska drömmens kris””
Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap och tidigare chef för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han är en av landets främsta USA-kännare och har tilldelades pris för att ha "förmedlat nya insikter om samhället i USA och problematiserat den gängse uppfattningen om landet".

Tisdag den 7 maj, kl 15.00, Patricia
”Läget i landet – tankar om varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tror”
Po Tidholm, journalist och författare. “Det finns en tydlig idé för det urbana Sverige men få talar idag om visionerna för framtidens liv i Sveriges landsbygder… Politikerna måste tala om den regionala obalansen och formulera sig kring hur landsbygdens framtid ska se ut. ”