Pia fann en ny mening i leran

På keramikkursen föll allt på plats. Nu driver Pia Aleborg egen studio och satsar helhjärtat på sitt skapande.

Efter en karriär som smyckeskonstnär, scenograf, kostymör och maskör med en Guldbagge i bagaget kände sig Pia Aleborg färdig med att arbeta med andras visioner. Hon tog ett administrativt jobb på deltid men snart väcktes lusten att skapa igen.

– Jag gick en kurs i keramik på Folkuniversitetet där allt föll på plats. Den taktila upplevelsen av leran, fingertopparna, kaveln och penseln gjorde att jag nådde min kärna på ett sätt man nog inte kan göra när man bara använder huvudet.

Pia Aleborg insåg att hon måste ge keramiken all sin tid. Hon sa upp sig och snart hade hon startat egen verksamhet på Garveriet i Floda. Studion heter Matter Matter, en blinkning till den djupt meningsfulla och fysiska sensation hon fick på Folkuniversitetet.

Förhöjer vardagliga föremål

Pia Aleborgs skapande är intuitivt och hämtar inspiration från omgivningarna i Floda där hon arbetar, lever och andas. Hennes huvudsakliga kunder är restauranger, platser där hon kan knyta an till hur hon tidigare jobbade med scenografi och rekvisita.

– Jag går in i miljön och känner efter vad jag kan göra för att förhöja, förtydliga eller vrida till tallrikar, skålar och andra bruksföremål.

– Jag tycker om att jobba snabbt och med små variationer i en större mängd. Jag vill inte arbeta med idén om ett föremål, utan med riktiga föremål som ska användas i vardagen, gärna ihop med något vardagligt och viktigt som mat.

Pia Aleborg är övertygad om att hon är på väg åt rätt håll och framöver kommer hon att satsa helhjärtat på keramiken.

– Jag tror verkligen att jag har hittat något som jag har förberett mig på under hela mitt liv. Och allt började med en kurs.

Se vårens kurser