Om Vadstena

Vid Vätterns östra strand, ligger Vadstena. En pittoresk stad med både småstadsliv och en närhet till den östgötska naturen. Som studerande på Vadstena Sång- och Pianoakademi kan du ta del av allt som Vadstena erbjuder och den kreativa miljö som omger staden.

Vadstena

Staden har anor från medeltiden och här finns en lång musiktradition inom den klassiska musiken, inte minst genom stiftelsen Vadstena-Akademien. Staden har blivit något av ett operacentrum i Sverige. Här har hundratals sångare deltagit under åren och många av våra största operastjärnor, som till exempel Malena Ernman och Loa Falkman, var här i början av sina karriärer.

I Vadstena finns också ett stort utbud av konstgallerier, konserter, sommaropera, teaterföreställningar och föreläsningar att ta del av året runt. Det gör Vadstena till en stad med ett rikt kulturliv och en tradition med stark förankring i historien. 

Här finns Sveriges äldsta kungapalats med anor från Magnus Ladulås tid, Bjälboättens palats, och det gigantiska Vadstena slott som ligger mitt i staden. Slottet inrymmer också Landsarkivet som samlar en del av Sveriges skriftliga kulturarv men också har utställningar, föreläsningar och guidade visningar. Vadstena har också en lång kyrklig tradition inte minst genom Vadstena klosterkyrka som lät byggas av Heliga Birgitta och nunneklostret med Birgittasystrarna som är aktivt än idag. 

Området runt Vadstena är känt för sin natur. Sjön Tåkern med sitt rika fågelliv och berget Omberg med den stora ekoparken med samma namn ligger ett stenkast från staden. Vid Omberg bodde också folkbildaren Ellen Key vars hus Strand, man kan besöka under sommarhalvåret. 

vadstena.se och upplevvadstena.se kan du läsa mer om allt som händer i Vadstena.

Foto: Johannes Bolmvall