Italienska föreläsning - I treni della felicita

Plats Stockholm

Gå på Folkuniversitetets föreläsningar på italienska och öva din hörförståelse. Den här gången handlar det om "il treni della felicità", ett av de bästa exemplen på solidaritet och sammanhållning i Italiens historia .

Boka nu

Du bör ha kunskaper i italienska minst motsvarande nivå B1/B1+ enligt den europeiska nivåskalan för språk, för att kunna tillgodogöra dig innehållet i föreläsningen.

Hoppets tåg var en social insats som gjordes efter andra världskriget, 1945-1947. Den innebar att mer än 70 000 italienska barn från de fattigaste och mest drabbade områdena i södra och centrala Italien välkomnades av familjer i norra Italien där de fick mat och omvårdnad. Efter ett par år återvände barnen till sina egna familjer, men ofta höll de kontakten med familjerna i Norditalien. Vissa av dem blev till och med kvar hos sina nya familjer.

Viola Ardones roman "Il treno dei bambini" skildrar ett sådant barn och filmdokumentären "Pasta Nera" av Alessandro Piva berättar om detta skeende med hjälp av dokument från Luce-arkivet och intervjuer med barnen som nu är äldre.

Föreläsare

Elena Martelli är lärare i italienska och är född och uppvuxen i regionen hon berättar om.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
15 mar 2024 - 15 mar 2024
Fredag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
fre 15 mar 2024 kl 17:00-18:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
112055
Pris
225 kr