Kvällens föreläsningstema - Trädgårdens växtstöd
Välkommen till sommarkvällar i trädgården. En serie föreläsningar om trädgård och odling. Vi befinner oss på Värmdö där kursledare Sofia Grip - Odlingen i Fagerdala delar med sig av sina kunskaper under kvällens föreläsning. Olika teman varje föreläsningstillfälle. Se alla tillfällen nedan. Till varje sommarkväll finns det hembakat fika, kaffe och te. Om vädret tillåter sitter vi ute i trädgården annars i ett av växthusen eller i vår trädgårdspaviljong, lite beroende på antal anmälda. Varje föreläsning börjar med en sittning där föreläsare Sofia Grip berättar om hur de på Odlingen i Fagerdala arbetar med de olika teman. Vi pausar i mitten och fikar för att sedan visa runt i trädgården och mer handfast visa det som är föreläsningens innehåll. Du bokar dig separat på de föreläsningar du vill gå på.
Målgrupp
För dig som är intresserad av odling och trädgård.
Mål
Att på ett inspirerande sätt sprida kunskap om odling och trädgård och dela kunskap om hur man på ett vackert sätt kan skapa naturliga och dekorativa stöd åt dina plantor och växter.
Förkunskaper
Inga förkunskaper i ämnet krävs.
Innehåll
Under den här föreläsningsserien om sex kvällar får du lära dig om olika tema för att lyckas med din trädgård. Kvällens team är:
Trädgårdens växtstöd - en föreläsning om hur du på enkla sätt kan bygga trädgårdens finaste växtstöd. Vi går igenom och visar hur du kan bygga enkla staket av sly, böja dina egna pionstöd, med restvikre bygga ett resligt rostorn och bärbuskarnas bästa träram för enkel skörd.
Innehåll
Detta är en föreläsningsserie där kursledaren med egen erfarenhet berättar om sina metoder och delar kunskaper med deltagarna. Vi diskuterar och ställer frågor efter genomgång av respektive ämne. Sex onsdagskvällar under juli och augusti. Se datum nedan. Du bokar dig separat på de föreläsningar du vill gå på.
Sex föreläsningar - Sommarkväll i trädgården
- 16/7 Att anlägga en köksträdgård
- 23/7 Den blomstrande trädgården
- 30/7 Jorden - det svarta guldet
- 6/8 Att odla snittblommor
- 13/8 Trädgårdens växtstöd
- 20/8 Växtsjukdomar och ohyra
Plats: Odlingen i Fagerdala. Adress: Dalängsvägen 9b, 13956 Värmdö. Man kan åka bil och parkera på gården eller ta buss 440 från Slussen och gå av i Fagerdala för att sedan promenera ca 5 min. Busstider samt vägbeskrivning skickas via mail då sommarens nya tidtabell finns tillgänglig. Vi ordnar med kaffe, te och hembakat.
Kursledare
Sofia Grip
Sofia Grip är utbildad förädlingsodlare vid DaCapo i Mariestad. Som förädlingsodlare jobbar hon idag med att odla köks- och trädgårdsväxter till försäljning i sitt eget företag Odlingen i Fagerdala ute på Värmdö där hon även förädlar de produkter som hon odlar. Arbetet med sin egen odling förenar hon med att jobba i en handelsträdgård samt som trädgårdsmästare. Sofia är också medlem i Snittblomsodlarnas riksförbund där man arbetar för en hållbar och lokal produktion av snittblommor. Hon ger även gästföreläsningar i ämnet odling, märkning och entreprenörskap och är utbildad lärare sedan 20 år.
"För några år sedan så gjorde jag min passion till mitt yrke. Jag brinner för odling och för att skapa kunskap kring odlande och trädgård och har som mål att skapa odlingsmöjligheter i mina möten med kunder och besökare. Jag möter en stor efterfrågan både på kunskap kring odling men också efter lokalt odlade grönsaker, lokalt förädlade produkter och blommor. Det här är framtiden och där vill jag vara med och bidra!"
"Som lärare är det också en stor förmån att få dela med mig av mina kunskaper men också att skapa mötesplatser för att ta del av varandras erfarenheter och lärdomar. Att undervisa är fantastiskt roligt! Att gå en kurs hos mig är att både får lyssna, reflektera, samtala men också att få prova på att anlägga odlingsbäddar, så och skörda samt att få nycklarna till det viktigaste av allt – att odla vår jord."
"Målet med min undervisning är att väcka odlingsglädje och möjliggörande hos deltagarna. Genom kunskap och praktiskt arbete skapar vi delaktighet och aktivitet – två nycklar till ett framgångsrikt lärande."

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm