Förädling-ta vara på din odling

Plats Stockholm

Under denna föreläsningsserie om tre kvällar får du lära dig olika metoder för hur du bäst kan ta hand om det du odlar - att förädla och vilka grödor som passar bäst att odla om du vill förädla dem genom t.ex. fermentering, torka eller inläggning.

Boka nu

En föreläsningsserie om hur du kan odla till förädling, vilket innebär hur du på olika sätt kan ta till vara på din skörd. Genom att t.ex. torka, sylta eller fermentera. Under tre kurskvällar får du tips på bra grödor som passar att förädla, tips på hur du kan odla dem samt passande sätt att t.ex. konservera, fermentera, lägga in och sylta dina grödor.

Målgrupp

För dig som vill ta dina odlingskunskaper vidare och lära dig att ta till vara din skörd på bästa sätt.

Mål

Att känna till några olika typer av förädlingsmetoder samt vilka grödor som passar extra bra att förädla.

Förkunskaper

Inga förkunskaper i ämnet krävs.

Innehåll

Under den här föreläsningsserien om 3 kvällar får du lära dig olika metoder för att förädla, ta till vara på det du odlar. Vi lär oss även vilka grödor som passar bäst för förädla och vilka metoder som passar vilka grödor bäst. Här är de moment vi går igenom under föreläsningskvällarna.

  • Fermentering, inläggning, konservering, torkning, syltning.
  • Saker att tänka på när man förädlar mat - möjligheter och risker och lämpliga grödor att odla till förädling.
  • Att lagra sin skörd – saker att tänka på under respektive gröda.

Arbetssätt

Detta är en föreläsningsserie där kursledaren med bilder och egen erfarenhet berättar om sina metoder och delar kunskaper med deltagarna.

Vi diskuterar och ställer frågor efter genomgång av respektive ämne. Kursen går 3 kvällar på onsdagar

Kursmaterial

Vi utgår från kursledarens eget studiematerial i form av en power point som deltagarna får efter varje föreläsning.

Alla höstens kurser inom odling och trädgård 2025

Kursledare

Sofia Grip

Sofia Grip är utbildad förädlingsodlare vid DaCapo i Mariestad. Som förädlingsodlare jobbar hon idag med att odla köks- och trädgårdsväxter till försäljning i sitt eget företag Odlingen i Fagerdala ute på Värmdö där hon även förädlar de produkter som hon odlar. Arbetet med sin egen odling förenar hon med att jobba i en handelsträdgård samt som trädgårdsmästare. Sofia är också medlem i Snittblomsodlarnas riksförbund där man arbetar för en hållbar och lokal produktion av snittblommor. Hon ger även gästföreläsningar i ämnet odling, märkning och entreprenörskap och är utbildad lärare sedan 20 år.

"För några år sedan så gjorde jag min passion till mitt yrke. Jag brinner för odling och för att skapa kunskap kring odlande och trädgård och har som mål att skapa odlingsmöjligheter i mina möten med kunder och besökare. Jag möter en stor efterfrågan både på kunskap kring odling men också efter lokalt odlade grönsaker, lokalt förädlade produkter och blommor. Det här är framtiden och där vill jag vara med och bidra!"

"Som lärare är det också en stor förmån att få dela med mig av mina kunskaper men också att skapa mötesplatser för att ta del av varandras erfarenheter och lärdomar. Att undervisa är fantastiskt roligt! Att gå en kurs hos mig är att både får lyssna, reflektera, samtala men också att få prova på att anlägga odlingsbäddar, så och skörda samt att få nycklarna till det viktigaste av allt – att odla vår jord."

"Målet med min undervisning är att väcka odlingsglädje och möjliggörande hos deltagarna. Genom kunskap och praktiskt arbete skapar vi delaktighet och aktivitet – två nycklar till ett framgångsrikt lärande."

Fotografi på Sofia Grip.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
5 nov. 2025 - 19 nov. 2025
Onsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
ons 5 nov. 2025 kl 18:00-19:30
  • ons 12 nov. 2025 kl 17:30 - 20:30
  • ons 19 nov. 2025 kl 17:30 - 20:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
128325
Pris
1950 kr