Astronomisk navigering

Plats Kalmar

På den här kursen i Kalmar lär du dig astronomisk navigering.

Boka kursen nu

Mål

Målet är att du efter avslutad kurs ska kunna navigera med hjälp av astronomi.

Förkunskaper

Vi rekommenderar att du har förkunskaper motsvarande ett förarintyg.

Kursinnehåll

På denna kurs lär du dig astronomisk navigering med hjälp av himlakropparna, med sextant, klocka och tabeller. Kursen innehåller teori blandat med sjökortsarbete.

Kursmaterial

Kostnad för litteratur och examinationsavgift tillkommer.

Christer Rosenqvist

Jag växte upp 50 meter från Kalmarssundet, där mitt föräldrahem låg. Intresset för segelbåtar växte sedan barnsben vid 7-8 årsåldern. Jag har alltid haft båt och seglat mycket i Stockholms skärgård, runt Gotland och i Blekinge.

Det är en enorm frihetskänsla man känner när man är ute på sjön, en frihetskänsla som måste vara under ansvar!
Jag undervisar sedan drygt 10 år i alla möjliga navigationskurser: från Förarintyg och Kustskepparintyg, till mer specifika kurser som Kanalintyg, VHF och Fartygsbefäl klass 8.

Det är jättekul att undervisa. De som går en navigationskurs har ett brinnande intresse och tillsammans har de riktigt roligt. Åldern spelar ingen roll, den yngste deltagare har varit 15 år, den äldste en 80-åring som började utbilda sig och intresset höll i sig så att han till slut genomgick alla kurser, inklusive Fartygsbefäl klass 8.

Många utbildar sig för nöjes skull, för att få möjlighet att vara på havet och föra en båt, vissa av dem börjar sedan ta betalt för att köra folk eller varor. Jag har t.ex. utbildat personalen på taxibolag.

Den som är intresserad av att vara ute på sjön får vidga sina vyer och förstå villkoren på sjön. Man ska kunna tolka utprickningen, veta hur grunden ser ut och vem som väjer för vem.

Det är en självkänsla att veta detta när man är ute.

Christer Rosenqvist

Har du frågor?

Kontakta Sanna Krizmanic

sanna.krizmanic@folkuniversitetet.se

Tid
17 mar 2020 - 07 apr 2020
Ti 18:00 - 20:15
Tillfällen
4
Plats
Kaggensgatan 42, 39232 Kalmar
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
1043286
Pris
1785 kr