Koranbränningar och bokbålens historia: föredrag med Mattias Gardell

Plats Uppsala

Hur kan man se på de senaste årens koranbränningar ur perspektivet bokbål? Och vad säger de om det förändrade politiska landskapet i Sverige?

Under åren 2020 till 2023 genomfördes drygt hundratalet offentliga koranbränningar i Sverige. Koranbränningarna fick stor nationell och internationell uppmärksamhet och ledde till en upphetsad debatt om yttrandefrihet, islamofobi, integration/segregation och religion. De möttes också av protester som i vissa fall omvandlades till våldsamma konfrontationer med polisen.

Påskkravallerna 2022 fick stor publicitet och ledde till debatter om stärkt polis och ny lagstiftning. Under kvällen presenteras ett nytt perspektiv på koranbränningarna genom att se dem i ljuset av bokbålens historia och det förändrade politiska landskapet i Sverige.

 

Mattias Gardell är Nathan Söderblomprofessor i jämförande religionsvetenskap och forskare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, Uppsala universitet. Hans forskning rör sig i spänningsfältet religion, politik, rasism och våld, med ämnen som svart och vit radikalnationalism, fascistisk skönlitteratur, religiös rasism, politisk islam, islamofobi, rasismhistoria och ensamagerande politiskt motiverade våldsbrottslingar.

 

Föreläsningen ges med ekonomiskt stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
9 okt 2024 - 9 okt 2024
Onsdag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
ons 9 okt 2024 kl 19:00-20:00
Plats
Lundgårdsvägen 2, 74381 BÄLINGE
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
204313
Pris
0 kr