I april 1940 angreps vårt grannland Norge av Tyskland, och i juni lade de norska stridskrafterna ner vapnen. Norge var ockuperat, men för landets regering – nu i exil i London – var det självklart att befrielsekampen gick vidare. Inte i väpnad form med gerillakrig och sabotage – det skulle drabba civilbefolkningen alltför hårt.
Det neutrala Sverige kom att spela en nyckelroll. I Stockholm fanns Norges diplomatiska sändebud med goda kontaktvägar till London. Och längs den långa landgränsen fanns tusentals förbindelsevägar, däribland de fyra järnvägslinjer som korsade gränsen.
De flesta kurirförbindelserna organiserades av norrmännen själva och drevs med hjälp av svenska frivilliga. Men också den svenska militära underrättelsetjänsten involverades alltmer – kunskaper om den tyska militära närvaron i Norge var ju ett väsentligt intresse också för Sverige. Den så kallade M-gruppen i Göteborg, med ansvar för Bohuslän och Dalsland, kom bara den att driva ett trettiotal kurirlinjer under åren 1942-45.
Föreläsare: KG Hammarlund är docent i historia och ledamot av Strömstads akademi. Han har tidigare skrivit om kurirtrafiken i tidningsartiklar och i boken "På hemliga vägar" (Ordfronts förlag 1989) utifrån material i norska och svenska arkiv och intervjuer med kurirtrafikens medverkande.
Föreläsningen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet, Strömstads Akademi och Bohusläns museum.
Föreläsningen arrangeras med stöd av Folkuniversitetsföreningen.
OBS! Begränsat antal platser. Anmälan krävs.
Med reservation för ändringar.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Trollhättan