Blir det skillnad med en kvinnlig ledare?

Plats Uddevalla

Nu när riksdagen röstat ja till Magdalena Andersson har Sverige fått sin första kvinnliga statsminister. Det historiska i detta, som sker precis 100 år efter att svenska kvinnor fick rösta för första gången, har fått stor uppmärksamhet.

Boka kursen nu

Symboliskt spelar det roll med en kvinna i toppen. Men ändrar det något med en kvinna i toppen?

Under de senaste decennierna har kvinnors förmåga att engagera sig i politik och det civila samhället ökat dramatiskt över hela världen.

Vad har ökningen av antalet kvinnor i politiken, "deskriptiv representation", inneburit för kvinnliga medborgare men också för samhällen i allmänhet? Forskningen är delad vad gäller effekterna av kvinnlig representation.

Kvinnors politiska representation kan främja kvinnors prioriteringar, men det är osannolikt att detta kommer att ske utan vissa samhälleliga och institutionella förhållanden.

Möt Valeriya Mechkova Forskare Statsvetenskapliga intuitionen Göteborgs universitetet. Valeriya forskar frågor kring demokrati, representation och kvaliteten på offentliga tjänster. Hon har publicerat sitt arbete bland annat i APSR, Journal of Democracy, och World Development. Tidigare har Valeriya arbetat som konsult för USAID, World Bank, och International IDEA.

Föreläsningen arrangeras med stöd av Folkuniversitetsföreningen.

OBS! Begränsat antal platser. Anmälan krävs.

Med reservation för ändringar.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Trollhättan. Tel: 0520 - 50 50 75

info.trollhattan@folkuniversitetet.se

Tid
30 aug 2022 - 30 aug 2022
Ti 18:00 - 19:00
Tillfällen
1
Plats
Museigatan 1, 45119 Uddevalla
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
1139462
Pris
0 kr