Cybersäkerhet: samhällsvetenskapliga perspektiv

Plats Stockholm

I vårt digitala och uppkollade samhälle har cybersäkerhet fått ökad uppmärksamhet. Men vad menas med cybersäkerhet? Hur har problemet framställts av politiker och i nyhetsmedia? Vilka hinder finns för förbättrad cybersäkerhet?

Boka kursen nu

Om distans live

Trots att Kungstensgatan kan nämnas som fysisk plats är detta en distans live-föreläsning som innebär att den hålls på distans i realtid, och direktsänds via Zoom. Livesändningen går inte att se i efterhand.

OBS! Anmäl dig via boka-knappen här på hemsidan. Tyvärr har vi inte resurser för att ta emot anmälningar till våra gratisföreläsningar via telefon och e-post. Tänk på att du bara kan boka en plats per person. Tack för din förståelse.

Den här föreläsningen ger en översikt över några samhällsvetenskapliga perspektiv på cybersäkerhet. En första fråga är hur cybersäkerhet definierats och de problem med gränsdragningar som finns med dessa definitioner. I föreläsningen diskuteras även hur problemet med cybersäkerhet framställts av politiker och i nyhetsmedia och hur det förändrats över tid. Det finns en stor spännvidd i den offentliga bilden av cybersäkerhet när det gäller de risker som uppmärksammats, alltifrån ”datorvirus” till ”botnets” till ”cyberterrorism”. En lång rad aktörer är viktiga för samhällets cybersäkerhet, vilket kan bidra till en splittrad ansvarsfördelning. Vidare diskuteras några av de svårigheter som finns med cybersäkerhet utifrån allmänna principer för riskhantering. Särskilt har osäkerhet och frågan om ansvar lyfts fram som stora utmaningar för att hantera cybersäkerhetsrisker.

Föreläsare

Max Boholm är forskare vid Gothenburg Research Institute vid Göteborgs universitet. Han skrev sin avhandling vid Kungliga Tekniska Högskolan. Avhandlingen handlar om begreppet risk i språk och diskurs. Hans forskningsintressen ligger i skärningspunkten mellan risk, säkerhet och teknologi, med ett fokus på språket för att undersöka hur samhällsrisker tolkas i samhället.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
01 dec 2022 - 01 dec 2022
To 18:00 - 19:30
Tillfällen
1
Studietimmar
2
Kurs-ID
1142730
Pris
0 kr