Hur smaksinnet hjälper dig att må bra

Plats Stockholm

Om smaklökar och luktsinnets roll för matnjutning och aptitreglering. Det är inte bara smak, utan ett komplex samspel mellan olika sinnesintryck och kognitiva processer som skapar den oemotståndliga upplevelsen av riktig god mat.

Boka kursen nu

OBS! Föreläsningen hålls fysiskt på Kungstensgatan 45. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer avseende covid-19.
Anmäl dig via boka-knappen här på hemsidan. Tyvärr har vi inte resurser för att ta emot anmälningar till våra gratisföreläsningar via telefon och e-post. Tänk på att du bara kan boka en plats per person. Tack för din förståelse.

Vad händer i hjärnan när vi lär oss att älska nya favoriträtter, varför lider man så oförväntat mycket när man tappar bort smaksinnet, och hur kan vi använda kunskaperna om matperception för att klara framtidens matomställningar?

Denna föreläsningen kommer att analysera hur upplevelsen av matens "smak" blir till, från aktiveringar av kroppens olika sinnesorgan till deras bearbetning i hjärnan. Vi kommer att ta os igenom den grundläggande biologin av smak och luktperception, diskutera vetenskapliga studier som belyser faktorerna som avgör om mat upplevs som gott eller äkligt, och analysera de intensiva känslorna kring våra matpreferenser utifrån ett evolutionärt perspektiv.

Praktiska övningar kommer att visa olika faktorers inflyttande på hur vi upplever och värderar maträtter, och hur vi påverkas när vår förmogan att smaka mat är tillfälligt reducerat eller permanent frånvarande. Föreläsningen avslutas med en diskussion kring mat från ett hållbarhets- och folkälsoperspektiv, och hur ökad förståelse av smakbearbetning i hjärnan kan hjälpa oss att klara omställningen till nya hälsosammare eller hållbarare livsmedel på ett enklare sätt.

Föreläsare

Janina Seubert är neuroforskare och docent i psykologi vid Karolinska institutet. Hennes forskargrupp kombinerar experimentalpsykologiska studier med funktionell hjärnavbildning för att undersöka de perceptuella upplevelserna som uppstår i samband med att äta. Vi studerar lukt- och smakperception både innan och medan maten konsumeras, deras effekter på minne och inlärning samt på känslor och motivation, och deras reglering genom metabolisk feedback från matsmältningsprocessen.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
25 aug 2022 - 25 aug 2022
To 18:00 - 19:30
Tillfällen
1
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1142037
Pris
0 kr